Primăriile din judeţul Suceava trebuie să-şi actualizeze planurile locale de combatere a ţânţarilor până în 15 iulie 2017


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că instituţia a transmis adrese primăriilor din judeţ în care solicită ca până pe 15 iulie 2017 să-şi actualizeze planurile locale de combatere a vectorilor.

Zorescu a spus că actualizarea planurilor locale de combatere a vectorilor trebuie realizată cu respectarea instrucţiunilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică(INSP), care recomandă ca la acţiunile de combatere a ţântarilor, cuprinse în planurile respective, să se utilizeze substanţe chimice active pentru specia Aedes albopictus.

Ea a mai spus că, potrivit instrucţiunilor INSP, acţiunile de combatere a ţânţarilor trebuie să se desfăşoare în zone cunoscute a fi locuri de înmulţire a ţânţarilor, cum ar fi parcurile, zona lacurilor, cimitirele, depozitele de anvelope, parcările pentru TIR-uri, etc.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că ţânţarul din specia Aedes albopictus ar putea fi vector pentru anumiţi patogeni, cum ar fi virusul West Nile, virus ce poate constitui un potenţial factor declanşator al unor boli, inclusiv al unor tipuri de meningită.

“Anul trecut nu am avut cazuri de meningită cu virus West Nile în judeţul Suceava, dar aceste măsuri de combatere a ţânţarilor trebuie luate de autorităţile locale, întrucât previn apariţia unor astfel de cazuri de îmbolnăvire”, a explicat Zorescu.

(Liliana Bujdei)

 

 

 


Intră acum și în grupul de