Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan la Sf Liturghie la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: Să îndepărtăm întunericul din sufletele noastre pentru că un suflet plin de lumină este un al doilea Paradis


Intră acum și în grupul de

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a susținut în predica sa cu prilejul Sf. Liturghii oficiate la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, că trebuie ca fiecare să îndepărteze întunericul din suflet, cu armele luminii, subliniind că un suflet plin de lumină este un al doilea Paradis.

IPS Teofan a subliniat în cuvântul său că e o sărbătoare dublă, nașterea Sf. Ioan Botezătorul și aducerea în Moldova a moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

„Noi prăznuim astăzi aceste două stele plină de lumină ale cerului și pământului, Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a spus înaltul ierarh.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evocat viața celor doi sfinți, Ioan Botezătorul și Ioan cel Nou de la Suceava, arătând că unul este un exemplu pentru preoți și călugări, în timp ce al doilea pentru mireni.

„Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan cel Nou de la Suceava au fost oameni care s-au îmbrăcat cu armele luminii și prin aceasta au îndepărtat întunericul din viața lor și au ajutat prin rugăciune, prin cuvânt și mai ales prin jertfa lor ca întunericul să fie alungat și din sufletele acelora care cunoscându-le viața, apreciindu-le viețuirea, ascultându-le cuvântul, au mers și merg cu lumina Domnului pe aceeași cale a unirii lui Hristos și a lepădării de Satana, adică a îndepărtării întunericului din suflet și a dobândirii tainei luminii”, a afirmat IPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adăugat că sfinții au luptat pentru îndepărtarea întunericului din suflete.

„Sfinții Bisericii au luptat pentru ca întunericul din sufletul lor să fie alungat prin armele luminii știind că un suflet plin de lumină este un al doilea Paradis, precum un suflet întunecat este un al doilea Infern, un Iad în adevăratul sens al cuvântului”, a spus IPS Teofan.

El i-a îndemnat pe credincioşi să îi aibă ca modele pe cei doi sfinţi sărbătoriţi în această zi.

Totodată, IPS Teofan a subliniat că a te ruga neîncetat nu înseamnă să stai în genunchi 24 de ore din 24, pentru că sunt atâtea alte lucruri de făcut, dar că trebuie ca credincioșii să aibă gândul la Cristos în orice ceea ce fac, grăiesc, sau decizie pe care o iau.

 

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan a oficiat, sâmbătă,  alături de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor , IPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului și PS Macarie, Epsicopul Europei de Nord Sfânta Liturghie cu prilejul hramului Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

La slujbă au participat câteva mii de persoane, iar după oficierea Sfintei Liturghii, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost purtată pe străzile municipiului într-o procesiune ce a inclus principalele biserici din municipiu.

Sfântul Ioan cel Nou este protectorul municipiului Suceava, iar domnitorul Alexandru Cel Bun a adus în anul 1402 moaştele acestuia la Suceava.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de