Cod galben de caniculă pentru județul Suceava. Recomandări ale DSP Suceava pentru ca populația să facă faţă mai uşor perioadelor caniculare

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, un cod galben de caniculă pentru județul Suceava, valabil, joi, între orele 8:00-22:00.

Astfel, potrivit meteorologilor, în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi.

Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

 

În aceste condiții, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a publicat pe site-ul instituţiei un set de recomandări către populaţie pentru a-şi lua măsurile necesare astfel încât să poată fi prevenite efectele caniculei asupra stării de sănătate.

Astfel, DSP Suceava recomandă populației evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00, reglarea aparatelor de aer condiţionat, acolo unde există, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Autorităţile sanitare mai recomandă ca în cazul în care temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius să se evite utilizarea ventilatoarelor, iar în cursul zilelor cu temperaturi ridicate este indicată purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Afis campanie DSP Suceava

Totodată, în zilele cu caniculă sunt recomandate duşurile calduţe şi consumul de lichide, respectiv consumul unui pahar de apă sau a unei doze de iaurt la fiecare 15 – 20 de minute.

Autorităţile sanitare atrag atenţia că trebuie evitat consumul de alcool în perioadele cu temperaturi ridicate, întrucât favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii, dar şi consumul de băuturi ce au un conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice.

Printre recomandările DSP Suceava se mai numără consumul de fructe şi legume proaspete, ce au un conţinut mare de apă, respectiv pepenele galben şi roşu, prunele, castraveţii, roşiile, etc.

O altă recomandare se referă la evitarea activităţilor în aer liber, ce necesită un consum mare de energie, precum sportul sau grădinăritul.

“Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită!  Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, mai precizează DSP Suceava.

Autorităţile sanitare au mai publicat şi câteva recomandări privind limitarea creşterii temperaturii în locuinţe, printre aceste numărându-se închiderea ferestrelor expuse la soare și lăsarea jaluzelelor şi/sau draperiile, mai ales în perioada din zi când temperaturile exterioare sunt mai mari decât cele din locuinţe, scăderea intensităţii luminii artificiale, deschiderea ferestrelor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, astfel încât să se provoace curenţi de aer, închiderea aparatelor electrocasnice dacă nu este necesară utilizarea lor.

Autorităţile sanitare precizează că o atenţie specială trebuie acordată sugarilor recomandându-se crearea unui ambient ferit de caldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, dar şi realizarea unei hidratări corespunzătoare a acestora.

Totodată, se mai recomandă să se evite scoaterea din casă a sugarilor în perioada din zi cu temperaturi extreme, iar o atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă.

“Copilul va fi ţinut cu hainuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia.În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală, ori de câte ori este nevoie”, mai precizează DSP Suceava.

Pentru copiii preșcolari, se recomandă dușuri zilnice cu apă la temperatura camerei.

Pentru persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune, autorităţile sanitare îi sfătuiesc să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente și menținerea cu rigurozitate a igienei personale, cu efectuarea a câte 3 – 4 dușuri pe zi.

Totodată, acestora li se mai recomandă să evite deplasările în perioadele de vârf ale caniculei, iar în cazul în care este absolut necesar să folosească îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălării de protecţie pe cap.

(Liliana Bujdei)

loading...