Deputatul PSD Emanuel Havrici: Prin noul Cod Silvic se prevăd măsuri pentru a asigura circa 70 la sută din lemnul de foc pentru populație


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al Comisiei de Agricultură și Silvicultură a Camerei Deputaților, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că noul Cod Silvic, aflat la promulgare la președintele Klaus Iohannis, va asigura măsurile necesare pentru ca populația să beneficieze de lemn de foc.

Havrici, care a inițiat această modificare, a spus în cadrul emisiunii, că ideea inițială de modificare a Codului Silvic a fost de a se asigura lemn de foc la populație, după ce anul trecut România s-a confruntat cu cea mai mare criză a lemnului de foc pentru populație după ce fostul Guvern Cioloș a a modificat Regulamentul.

El a recunoscut că nu a fost simplu întregul proces legislativ, dar că până la urmă aceste modificări au fost aprobate.

Deputatul PSD a explicat că pentru a se asigura lemn de foc pentru populație, noua legislație prevede că tot ce înseamnă lucrări de îngrijire a pădurilor, tăieri de produse accidentale și igienă, vor fi executate prin prestări servicii sau forțe proprii de Direcția Silvică, iar lemnul de foc rezultat din acest tip de lucrări va merge către populație.

„Codul Silvic prevedea acest lucru și până acum, dar lăsa la latitudinea guvernului ce cote merg către populație, pe când acum am obligat atât localitățile care au pădure și Regia Națională a Pădurilor, ca tot acest lemn de foc rezultat din tăieri de produse accidentale, igienă și îngrijire a pădurilor să aibă o singură destinație”, a spus Havrici.

El a menționat că în baza acestor modificări, potrivit calculelor făcute, fiecare familie va putea primi în jur de 10 mc de lemn de foc pe an.

„Din estimările mele, din necesarul la nivel național, undeva la 60-70 la sută se va asigura din aceste lucrări. Diferența, populația va trebui să o cumpere de la agenții economici, dar mare parte provine din acest fond”, a spus Havrici care a subliniat că la ora actuală nici un fel de resursă energetică nu este suficientă să satisfacă în totalitate necesarul.

El a mai arătat că, până acum, se putea cumpăra de la Direcția Silvică Suceava cam 6-7 la sută din necesarul de lemn de foc, iar în urma noilor prevederi legale, se va urca la circa 60 la sută din necesar.

Deputatul a menționat că și persoanele fizice care au pădure au voie să exploateze până la 5 mc de lemn de foc de pe un hectar.

„Va fi lemn de foc pentru populație”, a spus Havrici.

El și-a exprimat speranța că președintele Klaus Iohannis va promulga legea repede și nu are motive să creadă că președintele va amâna promulgarea.(N.B.)


Intră acum și în grupul de