Indicatoare amplasate pe traseele turistice din Giumalău au fost smulse sau deteriorate. Salvamontiştii fac apel către turişti şi culegătorii de fructe de pădure să păstreze marcajele și indicatoarele intacte


Intră acum și în grupul de

Salvamontiştii  au făcut un apel către turişti şi culegătorii de fructe de pădure să păstreze intacte marcajele şi indicatoarele amplasate pe traseele turistice, după ce în masivul Giumalău au fost depistate mai multe panouri şi săgeţi indicatoare smulse sau deteriorate.

Într-un comunicat de presă semnat  de coordonatorul Serviciului Salvamont Vatra Dornei,  Petru Ariciuc, se precizează că, în perioada 24 – 31 iulie 2017, salvamontiştii dorneni s-au aflat pe traseele montane din Țara Dornelor pentru “identificarea zonelor vandalizate de culegătorii de fructe de pădure”, în condiţiile în care salvamontiştii se confruntă, an de an, cu situaţii în care indicatoarele şi marcajele sunt fie smulse de pe stâlpi, fie deteriorate.

“Este păcat că eforturile depuse de salvamontiști de a menține funcționale și accesibile traseele turistice sunt zădărnicite de acești vandali care în sezonul estival inundă pur și simplu zonele alpine. Ultimele distrugeri au avut loc în masivul Giumalău, fiind afectate câteva panouri și săgeți indicatoare. După ce au fost smulse de pe stâlpi, culegătorii de fructe de pădure, văzând că nu sunt din fier, le-au abandonat pe teren”, se precizează în comunicatul de presă.

În documentul citat se arată că patrula Salvamont s-a deplasat, luni dimineaţă, în zona Cabanei Giumalău pentru a se întâlni cu grupurile de culegători şi a li se aduce la cunoştinţă să păstreze intacte a marcajele și indicatoarele turistice, precum și “riscurile la care se expun în cazul în care vor fi prinși asupra faptului” .

Salvamontiștii dorneni vor continua să patruleze în perioada următoare, prin sondaj, zonele respective şi vor distribui la centrele de colectare a fructelor de pădure pliante ce conţin “instrucţiuni specifice  de comportament în zona montană”.

“Solicităm totodată pe această cale ca și turiștii să dea dovadă de simț civic și să semnaleze din timp dacă sesizează fapte antisociale în zona montană. Apelul se poate face prin 112 sau direct către Dispeceratul Național Salvamont 0-salvamont (0725826668)”, se mai precizează în comunicatul de presă.(L.B.)


Intră acum și în grupul de