Consiliul Județean Suceava a lansat Ghidul părintelui plecat la muncă în străinătate: Lăsați copiii în grija unor persoane responsabile, țineți legătura zilnic cu ei și nu le trimiteți cadouri scumpe sau bani mulți

Sursa foto http://copiisinguriacasa.ro

În cadrul programului Luna Diasporei, Consiliul Județean Suceava a continuat seria măsurilor și acțiunilor concrete prin care își dorește să vină în sprijinul sucevenilor din diaspora, iar cu sprijinul specialiștilor  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a lansat, joi, un material sintetic intitulat „Ghidul părintelui plecat la muncă în străinătate”.

Ghidul are nouă sfaturi principale, iar părinții plecați în străinătate sunt așteptați să solicite mai multe informații DGASPC Suceava.

 

GHID al părintelui plecat la muncă în străinătate

DRAGI PĂRINȚI

 

 1. Asigurați reprezentarea legală a minorului pe perioada cât lipsiți: găsiți detaliile amănunțite în Îndrumarul realizat de Organizația Salvați copiii România dacă intrați pe site-ul organizației: http://copiisinguriacasa.ro/scurt-istoric/

 2. Lăsați copiii în grija unei persoane adulte și responsabile și nu în grija unui frate mai mare, care este minor, deoarece riscați să ajungă toți copiii în sistemul de protecție-deoarece conform legii, se încadrează la: neglijare, lipsă de supraveghere  și exploatare a minorilor  iar reintegrarea va fi mult mai dificilă.
 3. Reprezentantul legal al copilului, pentru perioada cât lipsiți din țară poate fi numită o rudă sau o persoană de încredere, cu condiția să existe declarația dumneavoastră la dosar și să fie întocmit dosarul cu sprijinul asistentului/referentului social pentru a fi depus la Judecătoria competentă teritorial (reprezentarea legală se face doar pentru maxim 1 an de zile și e importantă pentru toate situațiile în care se solicită semnătura  reprezentantului legal al copilului: înscriere la grădiniță/școală, cerere pentru obținerea certificatului de handicap și/sau a certificatului de orientare școlară pentru copilul cu dizabilități, alocație, intervenții chirurgicale, eliberarea cărții de identitate, a pașaportului  etc)

 4. Țineți legătura cu dirigintele/învățătorul/educatorul copilului pentru că el este primul care poate observa urmele unei stări emoționale negative, a unui eventual abuz sau neglijență asupra copilului și veți putea interveni, astfel, în timp util.
 5. Comunicarea cu copilul, zilnic sau cât mai des este extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și pentru a nu pierde autoritatea părintească asupra acestuia (comunicare prin telefon, mail, sau prin rețele de socializare).
 6. Copilul are nevoie de stabilitate emoțională în primul rând. Nu trimiteți bani mai mult decât este necesar și nici cadouri scumpe: copilul dumneavoastră are nevoie de o legătură afectivă sănătoasă (nu întrebați ”Ce-ai făcut azi la școală, ce note ai luat?” ci ”Cum te-ai simțit azi la școală? Te pot ajuta cu ceva?”).

 7. Învățați copilul să fie sincer, să aibă încredere și să vă spună adevărul, indiferent cu ce probleme se confruntă, doar împreună puteți găsi soluții-cel mai bun sfătuitor este părintele.
 8. De preferat, plecați cu contract de muncă prin AJOFM sau o firmă înregistrată pentru a nu fi exploatați prin munca la negru.
 9. Dacă sunteți deja plecați la muncă și nu ați făcut o notificare la primăria de domiciliu, luați legătura cu asistentul/referentul social, deoarece puteți transmite solicitarea semnată, prin fax sau scanată pe adresa de e-mail a primăriei. Este persoana care poate monitoriza, dacă îi aduceți la cunoștință în grija cui ați lăsat copilul, situația acestuia pentru a preveni eventualele situații de risc.

Pentru situațiile de urgență sau orice alte informații, întrebări, propuneri și sugestii vă   rugăm să consultați site-ul DGASPC Suceava http://www.dpcsv.ro/ro/ și apelați la serviciile noastre în cazul în care aveți nevoie de sprijin în legătură cu copilul dv, pe adresa de email: office@dpcsv.ro sau la Telefonul copilului: 0040/230/983.

DGASPC Suceava arată că a elaborat acest ghin având în vedere faptul că la plecarea în străinătate adulții lasă de multe ori în țară copii fără un reprezentant legal, considerăm că acest lucru reprezintă un risc major atât pentru părinți cât și pentru copii.

Faptul că din ce în ce mai mulți părinți pleacă în străinătate a făcut ca legiuitorul să completeze legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului cu un capitol privind protecția copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate. Părinții care urmează să plece la muncă în străinătate au obligația să notifice această intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu (primăria) cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara și să desemneze persoana care se va ocupa de întreținerea copilului pe perioada absenței. Confirmarea acestei persoane se efectuează de către instanța de tutelă, explică DGASPC Suceava.

Totodată, se menționează că persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani și să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil.

În acest fel instanța dispune delegarea temporară a autorității părintești cu privire la persoana copilului pe durata lipsei părinților.

Faptul că o parte dintre părinți nu cunosc și nu sunt informați despre aceste obligații, face ca acești copii să nu aibă acces facil la medic de familie, educație, să nu își poată obține un act de identitate.

 ”Societatea românească se confruntă cu o generație întreagă de copii cu părinți plecați în străinătate, teoretic ca să le faca lor un viitor. Sunt cazuri de copii care au fost lăsați singuri acasă. Se ajută și se cresc unii pe alții. Deja nu mai este o problemă punctuală a fiecărei familii, în care părinții decid să plece la muncă în străinătate. Este o problemă a întregii noastre societăți”, susține DGASPC Suceava.

Sursa citată mai arată că efecte negative pe care plecarea la muncă în străinătate le produce asupra copiilor sunt:

 1. Apariţia şi dezvoltarea fenomenului de abuz asupra copilului
 2. Neglijarea copilului
 3. Efecte juridice privind încălcarea unor drepturi fundamentale ale copilului
 4. Efecte psihologice:
 • durere, anxietate, depresie
 • singurătatea copiilor şi efectele separării de părinţi (deprivarea maternă şi paternă)
 • sinuciderea
 1. Efecte sociale:
 • devianţa
 • devianţa şcolară
 • delicvenţa juvenilă

„Putem concluziona că plecarea părinților la muncă în străinătate afectează starea psihică a copilului, care poate percepe acest moment ca fiind un eveniment stresant sau psihotraumatizant. Aceste schimbări sunt influențate de modul în care a funcționat familia copilului înainte de plecare, de schimbări în dinamica relațiilor intrafamiliale după plecarea părintelui/părinților dar și de factori ce țin de copil (vârstă, caracteristici psihologice). Este important ca autoritățile locale și instituțiile autorizate să asiste copiii vulnerabili sau aflați în risc si sa le ofere sprijin”, a subliniat DGASPC Suceava.

loading...