IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la Putna: Trăim într-o lume zbuciumată, care vrea să trăiască și să călătorească fără Dumnezeu


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a spus în cuvântul de învățătură rostit, marți, cu ocazia oficierii Sfintei Liturghii la praznicul Adormirii Maicii Domnului că trăim într-o lume zbuciumată care vrea să trăiască și să călătorească fără Dumnezeu, dar a subliniat că aceasta este o experiență nesocotită pentru că Dumnezeu este alături mereu de oameni.

Înaltul ierarh a arătat că Maica Domnului a ascultat de cuvântul lui Dumnezeu atunci când Arhanghelul Gavril i-a spus că va naște pe fiul lui Dumnezeu prin puterea Duhului Sfânt.

„E taina cea de veac ascunsă. Nu a înțeles cu mintea, dar cu sufletul a ascultat acest cuvânt și a spus, fie mie după cuvântul tău, roaba Domnului sunt. Deci ascultarea este virtute de căpetenie pentru mântuirea noastră pentru că, prin neascultare a intrat păcatul în lume”, a spus IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a subliniat că Dumnezeu este permanent alături de oameni și că lumea actuală este zbuciumată și ar vrea să trăiască fără Dumnezeu.

„Trăim într-o lume zbuciumată, care vrea să trăiască și să călătorească fără Dumnezeu.O experiență nesocotită, dar Dumnezeu nu-l părăsește pe om, nu ne părăsește pe noi, oamenii și atunci El ne cercetează cu binecuvântări sau cu necazuri ca să ne înțelepțim. El este permanent cu noi și, câteodată, îngăduie să avem și căderi ca să putem să ne smerim, dar ne ridică”, a spus IPS Pimen.

Înaltul ierarh a menționat că trăirea vieții creștine este o luptă și că este nevoie ca creștinii să-și recunoască păcatele pentru a putea fi iertate.

„Este o luptă trăirea vieții creștine și greșim în multe feluri, dar trebuie să ne recunoaștem greșelile în Sfânta Taină a spovedaniei. Să mărturisim păcatele toate, fără jenă, fără rușine pentru că de față în scanul de spovedanie este prezent în chip nevăzut Mântuitorul Isus Hristos.(…) Nu trebuie să ascundem nimic când ne mărturisim. Spunem lui Dumnezeu, prin slujirea preotului, ne iartă, ne dezleagă”, a explicat IPS Pimen Suceveanul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a adăugat că putem recunoaște păcate ce nu au fost făcute pentru că oamenii își vor da seama de adevăr, dar că niciodată nu trebuie să nu recunoaștem credința pe care o avem.

„Când e vorba de credință, spunem adevărul. Sunt, sau nu sunt eretic”, a spus IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mai arătat că Maica Domnului este o pildă de credință creștină.

„Nu este o icoană mai frumoasă și mai apropiată sufletului nostru decât icoana Maicii Domnului. Așa simțim noi și pe bună dreptate pentru că de ea ne apropiem cu mai multă deschidere sufletească ca la o mamă duhovnicească și icoana ei este și sfânta biserică, ce este mama poporului nostru. De aceea, la intrarea în biserică, în pronaos, se pictează întotdeauna icoana Maicii Domnului cu Mântuitorul. Deci biserica este mama noastră strămoșească, Maica Domnului este mama noastră duhovnicească. Ea ne-a arătat că nu ne părăsește niciodată și noi simțim lucrul acesta”, a mai spus IPS Pimen Suceveanul.

Câteva mii de persoane au participat, marți, la Mănăstirea Putna, la oficierea Sfintei Liturghii la praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii și care a fost oficiată de IPS Pimen Suceveanul alături de PS Lucas, episcopul vicar al Damascului împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

 

 

 


Intră acum și în grupul de