Dosar penal deschis de Parchetul Rădăuți pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate în muncă în cazul morții unui elev seminarist care s-a accidentat la Mănăstirea Putna


Intră acum și în grupul de

Moartea unui elev seminarist în urma unui accident la Mănăstirea Putna este cercetată de procurorii din Rădăuți ca ucidere din culpă, se cercetează și infracțiunile de neluare a măsurilor legale de securitate în muncă.

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, în data de  11 august 2017, la ora 13:18 lucrătorii Postului de poliţie Putna au fost anunţaţi de ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei Rădăuţi cu privire la faptul că Spitalul Judeţean Suceava a sesizat telefonic că în cursul aceleiaşi zile, la această unitate medicală a fost adus un tânăr de 17 ani având diagnosticul „contuzie toraco-cervicală, secţiune carotidă” ca urmare a unei vătămări corporale suferite pe raza comunei Putna.

Din verificări s-a stabilit că respectivul tânăr  este elev al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi şi de aproximativ o săptămână se afla la Mănăstirea Putna unde desfăşura activităţi de voluntariat.

Pentru efectuarea de cercetări în vederea clarificării împrejurărilor în care s-a produs vătămarea elevului s-a format un dosar penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, precizează sursa citată care menționează că în acest caz cercetările au fost continuate de lucrătorii Postului de poliţie Putna, care la data de 11.08.2017 au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la  săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Ulterior, la data de 15.08.2017, având în vedere că tânărul a murit s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din infracţiunea de vătămare corporală din culpă în infracţiunea de ucidere din culpă.

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a dispus în 16 august preluarea cauzei în urmărire penală proprie a procurorului.

 Astfel, din 16 august procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din ucidere din culpă, prev. de art. 192 al.1 Cod penal, în ucidere din culpă, prev. de art. 192 al.2 Cod penal, respectiv ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, precum şi începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate în muncă şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Urmărirea penală se desfășoară cu sprijinul organelor de poliție și a organelor de specialitate din cadrul ITM Suceava, precizează Parchetul Tribunalului Suceava.

Conducerea Mănăstirii Putna preciza, miercuri, într-un comunicat că Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iași, a venit la mănăstire și a solicitat să participe o lună la activitățile mănăstirii, semnând contract de voluntariat pentru perioada 1-31 august 2017.

„Vineri, 11 august a.c., în jurul orei 10.00-10.15, împreună cu doi colegi, Sebastian a coborât cu un lift de marfă folosit pentru transportul alimentelor în pivnița mănăstirii. Liftul era gol, coborârea s-a făcut din propria inițiativă a celor trei tineri și în absența oricărui viețuitor al mănăstirii, contrar practicii clare de a îndeplini doar sarcinile date de un viețuitor al mănăstirii și sub supravegherea acestuia. Menționăm faptul că actuala conducere a mănăstirii a interzis din anul 1992 folosirea liftului pentru transport de persoane. În timpul coborârii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o mișcare de tracțiune în mâini pe o bară metalică aflată în structura de rezistență a coloanei liftului și a fost prins între această bară și bara metalică din partea superioară a liftului. Unul dintre cei doi colegi a observat că Sebastian se află cu gâtul între cele două bare, a strigat la colegul care manevra liftul să oprească, acesta a oprit imediat liftul și l-a ridicat eliberând pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a ieșit din lift ajutat de un alt coleg.

Imediat a fost anunțat doctorul Sebastian Cătălin Mircea (cod de parafă B96197), călugăr la mănăstire, care este medic de familie și care acordă primul ajutor în situații de urgență medicală. Acesta a constatat că tânărul era echilibrat hemodinamic și respirator. Sebastian Lungu s-a deplasat la spațiul de cazare, a stat în pat circa 20 de minute, apoi a mers, pe picioarele lui, și a mâncat puțin. În toată această perioadă, a fost însoțit de părintele medic.

Ierodiaconul Sebastian a constatat că Sebastian Lungu manifestă tulburări de vorbire și de coordonare motorie, specifice accidentului vascular ischemic sau unei tulburări neurologice, și a sunat la Spitalul din Rădăuți. Spitalul din Rădăuți este cel la care sunt transportați pacienții din zona Putna în cazul apelului la 112. A fost informat că la Spitalul din Rădăuți nu funcționează computer tomograful, care era strict necesar pentru diagnostic și tratament. De aceea, la 11.20, ierodiaconul Sebastian a plecat cu mașina la Spitalul Județean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tânărul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare și era în continuare echilibrat hemodinamic și respirator. Locul loviturii fiind în zona carotidei, s-a făcut angio-CT, care a evidențiat carotida comună cu disecție, dar funcțională. În jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul Clinic de Urgență „N. Oblu” (de neurochirugie) din Iași cu ambulanța, cu diagnosticul disecție de carotidă comună stângă. La Iași a fost operat în jurul orei 21.00, vineri, 11 august.

În următoarele zile, starea lui de sănătate a fost fluctuantă, iar luni, 14 august, tânărul a decedat în spital.

Menționăm că, în 11 august, accidentul a fost comunicat de îndată către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava și către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ca eveniment cu incapacitate temporară de muncă. În a patra zi de la accident, când a survenit decesul, pe 14 august, s-a transmis din nou comunicare către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, conform prevederilor legale. În momentul de față, Parchetul, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților desfășoară cercetarea evenimentului.

Am oferit detaliile de mai sus cu speranța că ele vor risipi minciunile și interpretările tendențioase puse în circulație în mass-media și pe rețelele de socializare de către autorii a două articole de pe portalul adevarul.ro, Iulia Ciuhu, respectiv Iulia Ciuhu și Ionuț Benea, fără să aștepte precizările din partea mănăstirii, cum ar fi fost firesc și onest. De exemplu, Sebastian Lungu nu a fost dus la „o clinică privată”, cu scopul de a nu mediatiza accidentul, așa cum apare în mod mincinos într-unul dintre articole, ci medicul mănăstirii a încercat transportarea lui cât mai rapid la un spital de stat dotat corespunzător diagnosticului pe care l-a pus și care s-a dovedit a fi corect. De altfel, părintele medic a fost alături de tatăl tânărului când a fost anunțat decesul acestuia, la spitalul de la Iași”, se arată în comunicatul mănăstirii.

 


Intră acum și în grupul de