Șapte copii și trei adulți dintr-un grup de excursioniști din Craiova, cazați la o pensiune din Gura Humorului, au suferit toxiinfecții alimentare


Intră acum și în grupul de

Zece turişti din Craiova, din care trei adulţi şi şapte copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au suferit forme uşoare de toxiinfecţie alimentară, autorităţile sanitare declanşând o anchetă epidemiologică pentru depistarea cauzei îmbolnăvirilor.

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că autorităţile sanitare sucevene au declanşat o anchetă epidemiologică după ce zece persoane, din care trei adulţi cu vârste cuprinse între 42 şi 56 de ani şi şapte copii cu vârste între 13 şi 17 ani, au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară.

Sădean a spus că cele zece persoane fac parte dintr-un grup format din 25 de copii şi 5 adulţi, din Craiova, venit în excursie în Bucovina, care au fost cazate la o pensiune din Gura Humorului, unde au servit şi masa.

El a precizat că cele zece persoane s-au prezentat, marţi, la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, doi dintre ei,un adult şi un copil, fiind transferaţi la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul SJU Suceava.

Medicul epidemiolog sucevean a explicat că pacienţii, care au suferit forme uşoare ale bolii, au primit tratament perfuzabil în spitalul din Gura Humorului, opt dintre ei fiind externaţi la scurt timp, în timp ce ceilalţi doi transferaţi la Suceava au fost externaţi în cursul serii.

Sădean a spus că, în prezent, starea lor de sănătate este bună.

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică a menţionat că inspectorii sanitari suceveni au prelevat, miercuri, probe din alimentele servite la cina din data de 21 august, dar şi la micul dejun şi prânzul din 22 august, întrucât primele simptome ale bolii s-au manifestat, marţi, începând cu orele 18,30-19,00.

Totodată, au mai fost recoltate probe de apă din blocul alimentar al pensiunii, care este alimentat din reţeaua de apă potabilă a oraşului, precum şi 10 teste de sanitaţie de la bucătăria restaurantului.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că de la personalul implicat în prepararea şi servirea celor trei mese, respectiv bucătar, ajutor de bucătar şi ospătari, vor fi recoltate trei zile consecutiv probe de scaun în vederea efectuării coproculturii.

Sădean a subliniat că după controlul efectuat la pensiunea respectivă s-a încheiat un proces verbal de constatare şi s-au solicitat firmei mai multe documente, care urmează să fie prezentate DSP Suceava.

“În funcţie de rezultatele analizelor de laborator se vor stabili măsuri şi eventuale sancţiuni”, a mai spus Sădean care a adăugat că ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Directorul medical al Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, medicul Mihaela Dumitrache, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că în cursul zilei de marţi, nouă persoane din Craiova, care erau cazate la o unitate turistică din Voroneţ, s-au prezentat cu simptome de toxiinfecţie alimentară.

Dumitrache a spus că pacienţii aveau forme uşoare de toxiinfecţie alimentară şi au primit tratament perfuzabil în spital, apoi au fost externaţi fiindu-le prescrise reţete, cu excepţia unui copil şi a unui adult, care au fost transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, întrucât spitalul din Gura Humorului nu are o Secţie de Boli Infecţioase.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de