Nechifor dezvăluie că proiectul lui Victor Ponta pentru Suceava pentru marcarea Centenarului Unirii era un nou campus universitar, iar discuțiile fuseseră purtate și cu primarul Ion Lungu și rectorul USV, Valentin Popa


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, fost președinte al Consiliului Județean Suceava, a dezvăluit miercuri, în contextul discuțiilor privind proiectele pe care Suceava le va avea pentru anul în care se sărbătorește 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România că în anul 2015 premierul Victor Ponta a stabilit că pentru marcarea Centenarului Unirii, pentru Suceava urma să fie asigurată finanțarea înființării unui nou campus universitar ceea ce ar fi adus plus valoare întregii zone.

Nechifor constată că acest Centenar „a venit cam repede” și că din nou ”ne-a prins nepregătiţi” ca în fotbal unde poți să îți iei revanșa.

„Aşa-i şi cu Centenarul. Devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai desuet: ba autostrada Centenar, ba simpozionul Centenar, ba sala de şedinţe Centenar. Am văzut recent şi o dispută pe tema numelului unui pod care să se construiască peste râul Suceava şi care pod să poarte numele ba Unirii, ba Centenarului. Până la urmă se va numi podul Centenar, dar nimeni nu ştie de unde va începe şi unde se va termina şi nici când va începe şi când se va termina. Başca, nici cine îl va începe nu ştim şi nici cine îl va termina”, a scris Nechifor pe pagina sa de socializare.

El crede că podul Centenar va trebui să-și schimbe numele în pod simplu pentru că nu-l prinde centenarul unirii pentru că deja Suceava are ”centura Deceniu” începută în 2007 și nefinalizată în 2017.

„N-are sens să mai repet, cu toate că puţini sunt cei care ştiu cu adevărat realitatea, anume aceea că alegerea în 2007 a unui traseu neconform, prin râpele şi alunecările de teren de la Hagigadar a făcut ca ceea ce s-a construit să se fi scufundat deja semnificativ, cu riscuri majore de accentuare a acestui fenomen în viitor. Şi da, spun din nou, tronsonul dat în folosinţă în 2015, de la drumul Siretului la drumul Humorului, prin nenorocitul de zid al morţii, s-ar putea să fie singura porţiune pe care să o avem în continuare deschisă, mulţi ani de aici înainte”, a mai scris Nechifor.

El dezvăluie însă că în ceea ce privește Programul Centenar, în anul  2015, a purtat discuții cu rectorul USV Valentin Popa, cu primarul Ion Lungu, dar și cu specialişti din Consiliul judeţean, Consiliul local şi Universitate, discuţii care s-au conturat într-o propunere concretă înaintată şi prim ministrului de la acea vreme, Victor Ponta.

Nechifor susține că Victor Ponta a spus categoric că un proiect major de Centenar pentru judeţul Suceava este  construirea noului campus universitar de lângă Suceava, spre Moara.

„ Da, asta ar fi trebuit să fie proiectul de grad Zero, o nouă universitate practic, un mediu academic extins care să genereze plus valoare pentru întreaga comunitate. Gândiţi-va o secundă cum ar arăta Suceava fără Universitate? Fără cei 10 mii de studenţi care-i calcă pragurile an de an, fără corpul didactic din facultăţile şi departamentele specializate? Fără relaţiile internaţionale, fără schimburile de profesori şi studenţi, fără concursurile universitare, fără handbalul profesionist care ne-a adus atâta bucurie de-a lungul timpului. Păcat! Vom rămâne cu podul tras la imprimantă cu jet color, pe nişte foi de hârtie A4 sau A3! Dar nu-i nimic, se apropie cu paşi repezi următorul Centenar”, a conchis Nechifor.

 


Intră acum și în grupul de