Asociațiile de turism sucevene vor ca Legea turismului să prevadă atribuții de control și pentru autoritățile locale, reglementări privind clasificarea stațiunilor balneare sau definirea agro-turismului


Intră acum și în grupul de

Numeroase persoane cu activități în domeniul turismului în județul Suceava au participat, joi, la Consiliul Județean Suceava la o consultare privind proiectul legii turismului aflat în dezbatere publică și au făcut mai multe propuneri care urmează să fie prezentate parlamentarilor suceveni pentru a fi susținute la dezbaterea legii în Parlament.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a inițiat consultările a declarat că participanții au venit cu mai multe propuneri importante care să fie incluse în textul legii.

Astfel, în condițiile în care noua lege a turismului vrea să mențină controlul la nivel central, unde sunt puțini angajați, asociațiile cer ca o parte din control să fie lăsat și autorităților locale, care urmează să se ocupe de clasificare și chiar ca asociațiile de profil să aibă posibilitatea să facă astfel de controale.

Flutur a spus că astfel se va acționa pentru combaterea evaziunii, a turismului „la negru”.

O altă propunere prevede definirea agro-turismului, care nu este definit nicăieri și au cerut o flexibiltate mai mare pentru pensiunile agro-turistice.

Mai mult, în lege trebuie să existe și reglementări privind stațiunile balneare și clasificarea stațiunilor balneare pentru că nu există norme de clasificare a stațiunilor balneare.

Agențiile de turism revînzătoare, cer sistem de garanții și de responsabilitate pentru tur-operatorii astfel încât să nu ajungă în situația în care să fie acestea responsabile pentru că tur-operatorul are probleme.

În cadrul discuțiilor au fost aduse în discuție și modificarea  a altor legi rigide pentru turism, cum ar fi Codul Silvic, sau Legea construcțiilor.

Astfel, dacă există potecă printr-o pădure care a Primăriei, primăria nu poate să o curețe pentru că are nevoie de documentație și acest lucru trebuie corectat, a spus Flutur care a menționat că și legea construcțiilor privind demolarea caselor vechi trebuie să introducă praguri prin care primăriile să poată da compensări ca să fie demolate și să se salveze arhitectura veche.

„Am convenit ca Asociația pentru Turism în Bucovina să organizeze o întâlnire cu parlamentarii de Suceava pentru a transmite aceste amendamente”, a spus Flutur.

El a menționat că Asociația pentru Turism în Bucovina ar urma să fie transformată în asociație pentru managementul destinațiilor în baza noii legi.

Flutur a mai spus că următorul pas este aprobarea Master Planului pe Turism din județul Suceava care să fie în concordanță cu master planul de transporturi cu cel de utilități, servicii.


Intră acum și în grupul de