Oficial: Mina de la Crucea se va închide odată cu exploatarea până la epuizare a zăcământului, iar zăcământul de uraniu este spre epuizare. Se vor găsi soluții pentru minerii de acolo


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că mina de uraniu de la Crucea se va închide odată cu epuizarea zăcământului, precizând că zăcământul este spre epuizare.

„Nu ascund acest lucru, că mina se va închide”, a spus prefectul Mirela Adomnicăi în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.

Ea a menționat că promisiunea pe care a primit-o de la ministrul Energiei a fost că mina se va închide concomitent cu exploatarea până la epuizare a minereului de uraniu.

„Se va găsi o soluție pentru toți minerii de acolo. O soluție în funcție de condițiile pe care le îndeplinește fiecare”, a spus prefectul.

Adomnicăi a declarat că din angajații de la această exploatare aproape o sută îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă, dar că mai sunt și alți angakați mai au până în doi ani pentru a îndeplini condițiile de pensionare, iar în cazul lor soluția, care s-a mai practicat deja, este asigurarea venitului de completare, în paralel cu indemnizația de șomaj până îndeplinesc condițiile de pensionare și intră de drept la pensie pentru limită de vârstă.

Ceilalți angajați care nu îndeplinesc nici condiția de pensionare și nici nu se apropie de limita de vârstă pentru pensionare într-un viitor apropiat, vor asigura exploatarea până la epuizarea zăcământului de uraniu fie ca angajați ai CNU sau dacă se întâmplă ceva cu CNU îi va prelua Conversmin, care are această misiune să asigure, închidere, conservare ecologizarea minei, a spus prefectul.

Ea a spus că zăcământul e spre epuizare potrivit informațiilor pe care le-a primit de la minister.

Prefectul a mai spus că în prezent angajații minei au primit abia acum lichidarea pentru luna mai pentru că trebuie plătite și contribuțiile, dar că au primit și avansul pentru lunile iulie și august.

„Au primit avansul, deci au primit puțin și au fost în concendiu de odihnă pentru a nu crea alte cheltuieli și pentru nu aveau fonduri aferente exploatării minei”, a spus Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de