34 de pietoni surprinși de polițiștii suceveni traversând neregulamentar strada au fost amendați, iar patru șoferi care nu au acordat prioritate au rămas fără permis


Intră acum și în grupul de

34 de pietoni care au fost surprinși de polițiștii suceveni traversând neregulamentar strada au fost amendați, iar patru șoferi care nu au acordat prioritate au rămas fără permisele de conducere.

Potrivit Poliției Județene Suceava, indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Asttfel, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat  pe perioada 1 – 5 septembrie acţiuni de informare şi responsabilizare a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia rutieră.

Acţiunile preventive au fost concentrate si în zona unităţilor de învăţământ în contextul apropierii debutului anului scolar 2017-2018. Au fost verificate marcajele de la trecerile de pietoni si semnalizarea rutiera.

În paralel, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Suceava, împreună cu polițiști din cadrul formaţiunilor de profil, sprijiniţi de polițiști de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie, au organizat şi desfăşurat o acţiune tematica pe drumurile publice de pe raza judeţului Suceava, în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

”Au fost controlate peste 300 vehicule şi au fost legitimaţi peste 350 de pietoni.

Au fost aplicate 109 sancţiuni contravenţionale în valoare de 35.155 lei, din care pietonilor le-au fost aplicate 34 de sancţiuni.

În cadrul acţiunii au fost reţinute si patru permise de conducere, pentru neacordare de prioritate.

La desfăşuarea acţiunii au fost utilizate vehiculele neinscriptionate din dotarea IPJ Suceava şi aparatura pentru captare imagini de pe radarele omologate si aparatul laser TrueCam. Puşi în faţa imaginilor filmate atât pietonii cât şi şoferii care nu au respectat legea au recunoscut că actele lor puteau duce la adevărate tragedii.

Şi în perioada următoare, poliţiştii vor acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia”, informează sursa citată.

Polițiștii suceveni atrag atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

”Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

Mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebuzi să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor.

Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă.

Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni”, arată Poliția Județeană Suceava.

Totodată, polițiștii transmit câteva sfaturi părinților

►Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;

►Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;

►In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici  !


Intră acum și în grupul de