Aproape 270 de persoane au participat la evenimentul caritabil Maratonul Cetăţii Suceava. S-au strâns peste 6.800 lei pentru dotarea unei maternităţi din judeţ


Intră acum și în grupul de

Aproape 270 de persoane au participat sâmbătă, 16 septembrie a.c., la primul eveniment caritabil sportiv din Suceava, „Maratonul Cetăţii”. Evenimentul a fost organizat de Salvaţi Copiii filiala Suceava, iar din taxa de înscriere şi donaţii s-au strâns peste 6.800 lei.

Preşedintele Organizaţiei „Salvaţi Copiii” filiala Suceava, Camelia Iordache, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că participanţii la Maratonul Cetăţii Suceava au alergat pentru cauza copiilor născuți prematur, iar fondurile colectate vor fi folosite pentru dotarea unei maternităţi din judeţul Suceava, unde este cea mai mare nevoie de echipamente, pentru a-i salva pe nou-născuții care vin pe lume înainte de termen.

„Evenimentul din 16 septembrie a adunat peste 200 de participanți la cursele de semimaraton, cros și populară și 69 de copii la cursa copiilor. Printre participanți s-au aflat și nume cunoscute ale sportului de profil sucevean, precum Andrei Gafița, Ciprian Calancea, Cătălin Tocilă, Constantin Lucuțar. Startul competițiilor a fost dat de Petru Bodârlău, costumat în Ștefan cel Mare. Premierea a fost făcută de Cristina Casandra alături de Ștefan cel Mare”, a menționat Camelia Iordache.

Ea a subliniat că valoarea totală a donațiilor făcute de participanți a fost de 6.883 lei.

Maratonul Cetăţii Suceava a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Bucovinei, AJSPT, Hai in Bucovina, Conline, Shopping City, Energy Fitness Club. Sponsori au fost: Carrefour, Dorna, Decathlon, Auchan, Farmacia Ana Maria, Assist, Edelweiss Outdoor Shop, Spartacus, Ceramica Marginea si Puffinest Suceava, iar parteneri media: VivaFM, Monitorul, Intermedia, NewsBucovina, Crai Nou, Radio AS.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul ISU Bucovina, IJJ „Bogdan Vodă” Suceava, IPJ Suceava și Poliția Locală Suceava.

Rezultatele competiției pot fi văzute pe http://www.cronometrajonline.ro/mcs/

„Organizația Salvați Copiii România derulează programul” Fiecare Copil Contează” destinat reducerii mortalității infantile. Țara noastră are una dintre cele mai sumbre statistici privind mortalitatea infantilă în Europa: o rată de 7,6 la 1.000 de nou-născuţi vii în 2015, cauza principală fiind naşterile premature. Un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 6 ore, astfel că în fiecare an pierdem aproximativ 1.500 de nou-născuţi. O treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante şi dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii. Până acum, Salvaţi Copiii România a dotat 76 de maternităţi, din 38 de judeţe, cu aparatură medicală performantă, asigurând astfel supravieţuirea a 31.000 de nou-născuţi care au primit asistenţă medicală adecvată. Mortalitatea infantilă, a cărei incidență este sensibil mai mare în România față de media europeană, este strâns legată de prematuritate.

În județul Suceava, rata mortalității infantile a fost 10,1 la mia de copii născuți vii, față de 7,6 la mie, media pe țară în 2015. În cei șase ani de când Salvați Copiii derulează amplul program de reducere a mortalității infantile, 5 maternități din județul Suceava au fost dotate: Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Județean de Urgență Suceava, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul Municipal Gura Humorului și Spitalul Municipal Rădăuți, precum și cabinetul medical din Pătrăuți, cu echipamente în valoare totală de 98.000 de euro. Secțiile de nou-născuți au primit incubatoare de terapie intensivă, incubatoare de transport, ecografe, monitoare de funcții vitale, injectomate și multe altele”, se menționează în comunicatul de presă.

 


Intră acum și în grupul de