Flutur propune Consiliului Județean să aprobe accesarea unui împrumut de 67,7 milioane de lei pentru asfaltarea drumurilor Frasin-Holda, Stulpicani-Gemenea și Slătioara, dar și pentru extinderea terminalului Aeroportului Suceava


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a inițiat un proiect de hotărâre prin care CJ Suceava să aprobe accesarea unui împrumut de 67,7 milioane de lei necesar pentru modernizarea a trei drumuri județene și pentru extinderea Aeroportului Suceava.

În expunerea de motive, președintele CJ Suceava arată că prin bugetul propriu al judeţului Suceava pe acest an, din cauza resurselor financiare limitate și a multitudinii de activităţi aflate în finanţarea Consiliului Judetean Suceava, nu au putut fi asigurate suficiente fonduri pentru drumurile judeţene și Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.

El explică în proiect că pentru asigurarea finanţării unor obiective de interes judeţean se propune contractarea unui credit intern în valoare de 67.782.000 lei.

Astfel fondurile vor fi folosite pentru asfaltarea DN 177A, de la km 6+850 la 43+615 pe traseul Frasin – Stulpicani – Ostra – Tarniţa- Holda la intersecția cu DN 17B, pentru asfaltarea DJ 177B, de la km 9+300 la- 12+230 Stulpicani – Gemenea, și asfaltare DJ 177E, de la km 0+000 la – 3+880 în comuna Slătioara.

„Din punct de vedere al stării tehnice, drumurile propuse pentru asfaltare au capacitatea portantă necorespunzătoare pentru preluarea traficului rutier, raportată la condiţiile generale de circulaţie actuale și de perspectivă și la integrarea acestora în reţeaua rutieră a judeţului Suceava”, arată Flutur.

El precizează că aceste drumuri prezintă făgașe, gropi, fisuri, crăpături, curbe neamenajate și, în consecință, drumurile nu mai corespund din punct de vedere al stării de viabilitate și al siguranţei circulaţiei, cu terasamente plastice datorate stagnării apelor.

Din finanţarea rambursabilă de 67.782.000.lei, pentru finanţarea lucrărilor de investiţii pe aceste tronsoane de drum, se propune utilizarea sumei de 61.782.000 lei.

De asemenea, urmare a lucrărilor de modernizare a pistei Aeroportului Suceava și încheierii de noi contracte cu operatorii aerieni și creșterii numărului de pasageri, se impune extinderea terminalului pentru a face față traficului și asigurarea confortului pasagerilor.

Pentru realizarea acestui obiectiv, R.A. Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu dispune de venituri proprii, motiv pentru care se propune utilizarea diferenţei de din creditul contractat de Consiliul Judeţean Suceava, pentru extinderea terminalului de pasageri, urmând ca după finalizarea investiţiei, operatorul să plătească o redevenţă care să asigure Consiliului Judeţean Suceava recuperarea investiţiei, conform legislaţiei în materie aplicabilă, menționează președintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur menționează că semnarea contractului de finaţare rambursabilă este condiţionată de obţinerea avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

 


Intră acum și în grupul de