Aproape 10.000 de studenți au început un nou an universitar la Suceava. USV a atras și tineri din China, Turkmenistan și SUA


Intră acum și în grupul de

Aproape 10.000 de studenți au început luni, 2 octombrie, un nou an universitar la Suceava. Peste 3.500 de tineri au pășit în primul an de studiu, fie la licență, masterat sau doctorat.

Festivitatea de deschiderea a noului an universitar a avut loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava în Auditoriumul „Joseph Schmidt”, în prezența a zeci de invitați, cadre didactice, studenți, dar și oficialități locale. Printre invitați s-au aflat prefectul Sucevei, Mirela Adomnicăi, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui, şeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Gheorghe Lazăr, dar și profesori din universități partenere din Republica Moldova.

În debutul festivității, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a explicat că în urma sesiunilor de admitere organizate în acest an de instituția de învățământ superior s-au înmatriculat peste 3.500 de studenți la programele de licență, masterat și doctorat de la cele zece facultăți. Popa le-a urat tinerilor un bun venit în universitatea suceveană și i-a felicitat că au ales „cea mai bună universitate a Bucovinei”.

„Cei peste 3.500 de studenți au fost înmatriculați la 40 de programe de licență, 35 de programe de masterat și 14 de doctorat. Aproape un sfert din aceste programe își încep cursurile la capacitate maximă de școlarizare, fiind ocupate atât locurile cu taxă, cât și cele fără taxă”, a precizat Valentin Popa.

El a arătat că în anul universitar 2017-2018 USV are cel mai mare număr de locuri fără taxă, fiind 1.760 de studenți bugetați.

Mai mult, rectorul USV a menționat că numărul studenților străini, în special din Republica Moldova și Ucraina, este în acest an de peste trei ori mai mare decât cel de anul trecut.

Totodată, Popa a ținut să evidențieze că în acest an universitar vor învăța la USV și trei tineri din China, Turkmenistan și SUA.

Rectorul universității sucevene a mai spus în cadrul festivității că numărul de studenți care vin la USV prin programe Erasmus este tot mai mare, remarcându-se o creștere spectaculoasă a numărului de studenți proveniți Franța, Italia, Spania, Portugalia, Grecia și Turcia.

De asemenea, rectorul USV a mai arătat că în noul an universitar funcționează două programe noi de studii, unul la licență – Poliție Locală, și unul la masterat – Kinetoprofilaxie, recuperare și remodelare corporală, ambele programe funcționând la capacitate maximă de școlarizare.

„În mod evident avem cea mai bună admitere din ultimii cinci ani”, a subliniat rectorul USV, Valentin Popa.

El a mai spus că în acest an au fost peste 2.500 de cereri de cazare în căminele universității, dar că USV poate caza doar 1.100 de studenți.

„Aceste frumoase realizări din punctul de vedere al numărului de studenți sunt umbrite de faptul că nu am putut să asigurăm toate locurile de cazare pentru cele peste 2.500 de cereri care au existat. Din păcate, capacitatea campusului nostru este de doar 1.100 de locuri” a menționat Valentin Popa.

El a mai arătat că alte câteva zeci de persoane sunt cazate în căminele unor licee de pe raza orașului și și-a exprimat speranța că la deschiderea anului universitar viitor vor fi mai multe locuri de cazare, după ce se va moderniza căminul din curtea Liceului Alimentar.

„Căminul alocat de Primărie universității noastre nu a putut fi folosit anul acesta pentru cazare, dar doresc să îi mulțumesc domnului primar pentru că a reușit totuși să îl elibereze și să pornim împreună documentația pe care să o trimită ministerului în vederea aprobării definitive a transferului, astfel încât de urgență să putem începe să întocmim documentația în vederea selectării unui constructor care să modernizeze căminul. Planul nostru este ca la începutul viitorului an universitar să putem asigura în acest cămin cel puțin 200 de locuri noi de cazare”, a menționat Valentin Popa.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de