Campania de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor se desfăşoară în octombrie, în paralel cu vaccinarea antirabică prin distribuţie manuală a momelilor vaccinale


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat, vineri, că în perioada 1 octombrie-1 noiembrie 2017 se desfăşoară campania de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor, măsura făcând parte din Programul strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe.

Corduneanu a precizat într-un comunicat de presă că această campanie constă în servicii de informare a populaţiei, servicii de transport, depozitare şi distribuţie a momelilor vaccinale antirabice la vulpi.

El a spus că zborurile necesare pentru desfăşurarea acţiunilor de vaccinare au loc începând cu data de 1 octombrie 2017, în funcţie de condiţiile meteorologice, din aeroporturile/aerodromurile Satu-Mare, Clinceni, Caransebeş, Iaşi, Târgu-Mureş, Tulcea şi Deva.

Medicul veterinar sucevean a mai spus că vaccinarea antirabică a vulpilor pe cale aeriană se desfăşoară în zona de munte a judeţului, greu accesibilă, în timp ce în restul judeţului DSVSA Suceava va efectua, în paralel, vaccinarea antirabică a vulpilor prin distribuţie manuală a momelilor vaccinale împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ.

“Populaţiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Animalele bolnave pot transmite virusul prin muşcătură altor animale sălbatice sau domestice şi chiar omului. Scopul vaccinării este cel de a elimina sau reduce difuzarea bolii atât la animalele sălbatice, cât şi la cele domestice. Atenţionăm populaţia ca în cazul în care sunt găsite momeli vaccinale, acestea se lasă în locul în care au fost găsite. În cazul în care aceste momeli sunt găsite în zone în care sunt copii sau animale de companie, se protejează mâna cu o mănuşă sau cu o pungă de plastic, se ia momeala şi se plasează într-o zonă împădurită”, se mai precizează în comunicatul de presă.

De precizat este că de la începutul acestui an şi până în prezent nu s-a înregistrat nici un focar de rabie în judeţul Suceava.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de