Locuințele sociale și căminele de nefamilişti din municipiul Suceava, controlate de polițiști în cadrul unei acțiuni pentru creşterea gradului de siguranţă publică


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava au iniţiat un demers  pentru creşterea gradului de siguranţă publică în blocurile de locuinţe sociale şi în căminele de nefamilişti precum şi în zona adiacentă acestora. Astfel, sâmbătă, polițiștii au organizat o activitate preventiv – reactivă pe linia prevenirii şi combaterii actelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, legalizarea persoanelor care nu deţin acte, precum și pentru identificarea și depistarea persoanelor care locuiesc fără forme legale în căminul nr. 2 situat în municipiul Suceava, pe strada Calea Unirii.

Poliția Județeană a arătat că acțiunea vine ca urmare a unor analize privind factorii de risc şi vulnerabilităţile identificate în aceste zone, fiind dispuse măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă.

„Locaţiile au fost incluse în itinerariile de patrulare a poliţiştilor de ordine publică, acţiunile de patrulare urmând a fi sprijinite şi de luptătorii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale. Acţiunile vizează legitimarea persoanelor care locuiesc cu forme legale în aceste imobile dar şi a celor care nu îşi justifică prezenţa în zonă şi prezintă un risc infracţional. De asemenea, verificările vizează şi agenţii economici din zonă, în special cei care au ca obiect de activitate comercializarea băuturilor alcoolice, ştiut fiind faptul că alcoolul consumat în exces generează stări şi situaţii conflictuale ce se manifestă uneori cu acte de violenţă. De asemenea, acţiunile vizează şi identificarea unor situaţii de risc pentru minori, dezvoltarea acestora necesitând condiţii familiale propice, în lipsa acestora creându-se premisele dezvoltării unor comportamente de tip delictual”, a precizat IPJ Suceava.

Astfel, sâmbătă, în intervalul orar 19.00 – 22.00, polițiștii au legitimat 63 de persoane şi au atenţionat nouă persoane. De asemenea, polițiștii au verificat doi agenți de pază şi au legitimat 13 persoane străine de localitate care se aflau în zonă şi nu îşi justificau prezenţa.

Mai mult, oamenii legii au controlat 12  bagaje şi au verificat cinci obiective.

„Nu au fost semnalate probleme deosebite, însă a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 290 lei la OUG 195/2002”, a precizat sursa citată.

Poliţiştii recomandă cetăţenilor, pentru a nu deveni victima a unei tâlhării:

–         evitati deplasarile pe trasee aflate in zone mai putin circulate: campuri, parcuri, santiere.

–         daca din diverse motive trebuie sa circulati dupa lasarea intunericului, ocoliti locurile neiluminate ori in care se afla unitati cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializeaza bauturi alcoolice.

–         cand observati ca sunteti urmariti de un individ sau de mai multi deplsati-va prin zone intens circulate, chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitati ajutorul primului politist intalnit in calea dumneavoastra;

–         nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lantisoare, bratari);

–         in ziua in care va primiti salariul trceti intai pe acasa pentru a va lasa banii, apoi mergeti la cumparaturi doar cu suma necesara;

–         nu va lasati atrasi in locuri dosnice de catre indivizi care ofera spre vanzare diverse produse (de obicei mai ieftine dar de proastă calitate);

–         nu va laudati persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveti asupra dumneavostra sau acasa;

In spatiile comune ale imobilelor:

–         nu permiteti persoanelor straine sa intre in locuinta dumneavoastra, indiferent de motivele invocate;

–         la intrarea intr-un imobiul fiti foarte atenti daca in hol sau in zonele intunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni; Nu stati cu spatele spre acele locuri.

–         orice persoana necunoscuta care stationeaza fara motiv in spatiile comune ale blocurilor trebuie indepartate de urgenta; Alertati mai multi vecini, iar daca este cazul apelati la cea mai apropiata unitate de Politie sau la telefonul 955.

–         folositi orice motiv pentru a intra în scară cu persoane necunocute; Nu va lasati pacaliti de imbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul apelati la usa unui vecin de la parter. Instruiti-va in acest sens si copiii.

–         luminile de la intrarea in bloc trebuie sa ramana aprinse odata cu lasarea intunericului.

 

 


Intră acum și în grupul de