Coadă la Centrul de Transfuzii Sanguine din Suceava. Zeci de persoane au donat sânge în sprijinul familiei preotului Petre Gavril


Intră acum și în grupul de

Câteva zeci de persoane, între care prieteni, cunoştinţe, cadre didactice, poliţişti, angajaţi ai ISU, elevi seminarişti, dar şi alţi cetăţeni au venit, luni, la Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava pentru a dona sânge, fiind impresionate de drama familiei preotului Petre Gavril.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că până în jurul orei 13, 20 se prezentaseră 53 de persoane pentru a dona sânge, iar 44 dintre acestea au avut voie să doneze, în timp ce alte 10-15 persoane urmau să mai doneze sânge, fiind prelungit programul de lucru pentru continuarea recoltării de sânge.

Medicul sucevean a spus că mai sunt persoane care doresc să doneze sânge şi au fost programate pentru zilele următoare .

“Lumea a răspuns prompt şi foarte multe persoane au sunat spunând că doresc să doneze sânge, inclusiv cei de la Jandarmeria Fălticeni şi i-am programat pentru zilele umătoare”, a mai spus Maria Pilat.

Ea a precizat că printre donatori s-au numărat angajaţi ai ISU Suceava, poliţişti, elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Suceava, dar şi alte persoane.

Directorul CTS Suceava a menţionat că tot sângele recoltat este testat şi că se asigură stocul de sânge necesar pentru pacienta care are o grupă de sânge rară, respectiv B III negativ.

“Suntem în măsura în care să-i putem asigura stocul de sânge necesar”, a mai spus medicul sucevean.

Printre donatorii care au venit luni la CTS Suceava s-au numărat şi preotul profesor Silvestru Ţurcă împreună cu 12 elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox Suceava.

El a declarat pentru NewsBucovina că a venit să doneze sânge la iniţiativa elevilor săi, dar că nu este prima oară când participă la o acţiune de donare de sânge.

“M-au sunat încă de aseară şi mi-au spus că vor să facă lucrul ăsta şi dacă ei au fost impresionaţi de cazul de faţă, pentru că şi un coleg al nostru a fost implicat, am venit să picurăm şi noi un strop de nădejde şi de speranţă celor care au nevoie de sânge în momentul acesta, dar nu neapărat pentru victimele accidentului de la Cornu Luncii, noi, în general, mai facem câte o acţiune de acest fel”, a spus preotul profesor Silvestru Ţurcă.

Campaniei de donare de sânge lansată de sora Mariei Gavril pe reţelele de socializare s-au alăturat şi 16 persoane din comuna suceveană Satu Mare, respectiv cadre didactice şi angajaţi ai Primăriei comunei, soţia preotului Petru Gavril fiind născută în această comună.

Lucreţia Bodnar, cadru didactic al Şcolii din comuna Satu Mare, a spus că a auzit de campania de donare de sânge de la sora Mariei Gavril, care este colegă de serviciu în cadrul Şcolii din comuna Satu Mare şi că împreună cu alţi colegi şi angajaţi ai Primăriei au dorit să vină să-i sprijine pe cei trei copii şi pe mama acestora, care au fost răniţi în urma accidentului de la Cornu Luncii, de sâmbătă.

„Din stimă şi respect am venit aici să o ajutăm şi ne rugăm în primul rând pentru sănătatea ei, a celor două fetiţe şi a băieţelului ei”, a spus Bodnar precizând că vor mai veni şi alţi colegi în zilele următoare să doneze sânge.

Ea a mai spus că lumea s-a mobilizat, pentru că familia are nevoie de sprijin în aceste momente, exprimându-şi speranţa ca gestul lor să aibă rezultate pozitive pentru sănătatea membrilor acestei familii.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisar Ionuţ Epureanu, a declarat, luni, că peste 30 de poliţişti suceveni s-au mobilizat pentru a dona sânge voluntar.

“Urmare a accidentului rutier de la Sasca, din comuna Cornu Luncii, în urma căruia mai multe persoane au decedat, iar altele au fost rănite, poliţiştii suceveni s-au mobilizat pentru a dona sânge necesar răniţilor din accident , care au o grupă de sânge mai rară. În urma apelului care s-a făcut în cursul nopţii, peste 30 de poliţişti au răspuns la această solicitare, unii deja prezentându-se în cursul dimineţii la Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava pentru a dona sânge, în timp ce alţii urmează să ajungă aici”, a spus Epureanu.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, a declarat, luni, că pompieri militari şi voluntari ai ISU Suceava s-au prezentat, luni, la CTS Suceava pentru a dona sânge.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de