Starea de sănătate a mamei şi fetiţei de zece ani rănite în accidentul rutier de la Sasca este în continuare gravă. Medicii din cadrul SJU Suceava fac eforturi pentru salvarea vieţii acestora.


Intră acum și în grupul de

Mama şi fetiţa în vârstă de zece ani, rănite în accidentul produs sâmbătă seara în localitatea Sasca din comuna Cornu Luncii, se află  în stare gravă în Secţia de Anestezie Intensivă a SJU Suceava, iar personalul medical face toate eforturile pentru a le salva viaţa, însă deocamdată prognosticul medicilor este rezervat în privinţa îmbunătăţirii stării de sănătate.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul primar Mihai Ardeleanu, a declarat, luni, că după acest week-end „cumplit” pe şoselele din judeţul Suceava, personalul medical al SJU şi, în special, al Secţiilor ATI şi Chirurgie Infantilă sunt impresionate de gravitatea cazurilor care au ajuns în spital.

Ardeleanu a amintit atât de accidentul rutier produs sâmbătă în comuna suceveană Cornu Luncii, patru dintre victimele accidentului fiind aduse la SJU Suceava, respectiv o mamă şi trei copii ai săi, cât şi de cel înregistrat duminică dimineaţa pe şoseaua de centură a Sucevei, în zona localităţii Şcheia, în urma căruia un adolescent de 17 ani şi-a pierdut viaţa, iar un tânăr în vârstă de 25 de ani a ajuns la spital în stare gravă, cu fractură de bază de craniu.

La rândul său, medicul şef al Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SJU Suceava a declarat, luni, că sfârşitul de săptămână a fost plin de “evenimente nedorite”, însă spitalul este pregătit să intervină în orice fel de situaţii.

“Numărul mare de decese a împiedicat să ajungă la noi un număr mai mare de pacienţi. Vorbim de un copil de 10 ani cu un traumatism cranio-cerebral foarte grav, care a fost deja operat, şi rămâne încă cu şanse minime de supravieţuire. A avut un hematom subdural care a fost evacuat, dar starea substanţei cerebrale a fost atât de deteriorată, încât posibilitatea de supravieţuire este minimă”, a explicat medicul sucevean.

Stănescu a precizat că pacientei în vârstă de 10 ani ar urma să i se efectueze în cursul zilei de luni o electroencefalogramă.

El a spus că o altă pacientă în vârstă de 35 de ani, mama fetiţei, care a fost adusă la SJU Suceava cu politraumatism prin accident rutier, traumatism abdominal, traumatism toraco-abdominal şi şoc hemoragic, este încă în stare foarte gravă.

“A avut un inventar mare de leziuni, a venit la noi cu ruptură de splină şi de rinichi, s-a încercat salvarea rinichiului, însă deocamdată nu suntem convinşi că am ajuns până acolo, a avut dezinserţie de mezenter şi un traumatism cranio-cerebral, deci un număr de leziuni care fac prognosticul nefavorabil”, a spus Stănescu.

Medicul sucevean a subliniat că această pacientă are o grupă de sânge rară, B III negativ, şi că a pierdut foarte mult sânge din cauza leziunilor suferite.

“E nevoie de sânge, la pierderile de sânge pe care le-a avut, noi ne-am străduit să dăm cât am putut în UPU, în gardă la ATI, dar încă mai este nevoie de sânge, pentru că pierderile au fost extrem de mari şi la cât sânge am dat noi hemoglobina era 2 din 12-13 cât e normal, ca să avem o scală de comparaţie. Încă este nevoie de sânge, de orice grupă, pentru că noi completăm de la unul la altul. Pacienta are o grupă negativă de sânge, care este rară. Facem tot ce se poate cu posibilităţile pe care le avem, cu personalul abilitat care a mai îngrijit astfel de cazuri, ca să trecem peste o astfel de situaţie critică”, a mai spus Stănescu.

El a precizat că nu s-a impus transferul acestei paciente într-o clinică universitară şi că, fiind vorba de un politraumatism, situaţia este “stăpânită” cu posibilităţile materiale şi umane care există în SJU Suceava şi care sunt toate puse la dispoziţie.

“Un transport ar agrava situaţia şi nu ar aduce nici un beneficiu în plus. Dacă ar fi fost de transferat, ar fi fost transferată din primul moment cu un elicopter SMURD într-un centru universitar”, a explicat Stănescu.

El a arătat că intervenţiile în acest caz au fost “multe, mari şi interdisciplinare”, iar în prezent se fac eforturi în ATI pentru “a recupera ceea ce se poate”  şi pentru restabilirea funcţiilor vitale.

Potrivit IPJ Suceava, sâmbătă la ora 17.15, în timp ce conducea autoturismul pe DN 2, din direcția Fălticeni către comuna Cornu Luncii, un bărbat de 42 de ani, din localitate, a pătruns pe contrasens  și a intrat în coliziune frontală cu autoturismul condus regulamentar de un bărbat de 35 de ani, din comuna Horodniceni.

În urma impactului, a rezultat decesul celor doi șoferi, a unui bărbat de 47 de ani, a unei femei de 46 ani, ambii din municipiul Suceava și a unei minore de 6 ani, din comuna Horodniceni, și rănirea gravă a unei femei de 35 de ani, a unei minore de 10 ani și a unui minor de 3 ani, toți din comuna Horodniceni, pasageri în autoturismul condus de bărbatul de 35 de ani.

De asemenea, din accident, a rezultat și rănirea ușoară a unei minore de 8 ani, tot din comuna Horodniceni, pasageră în același autoturism.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de