Prefectul explică decizia ca examenul auto să fie susținut numai în Suceava: Se dădea proba pe trei străduțe pe care candidatul le știa cu ochii închiși.Să nu se întâmple celor dragi un accident pentru că mașina cealaltă era condusă de cineva care a obținut astfel permisul


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a explicat, joi seara, decizia prin care, de la 1 ianuarie, se desființează punctele din Vatra Dornei, Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc pentru susținerea probei practice pentru obținerea permisului de conducere, aceasta urmând să fie susținută doar în municipiul Suceava.

Ea a spus că în cele patru municipii nu se pot organiza trasee care să conțină toate punctele necesare de dificultate prevăzute în legislație pentru proba practică și că cei care obțin permisul astfel permisul pot reprezenta un pericol pentru ei și pentru siguranța traficului rutier.

Prefectul a declarat că decizia aceasta nu a luat-o foarte ușor, dar crede că a comunicat-o prea ușor, fără să explice toate resorturile care au dus la această hotărâre.

Ea a spus că în județul Suceava numai în primele două săptămâni ale lunii octombrie au fost 11 victime ale accidentelor rutiere care au murit și că situația din traficul sucevean a fost un semnal că a luat decizia corectă pentru organizarea acestor examene.

Ea a spus că județul Suceava are o reputație negativă privind traficul rutier, dar că județul are și cea mai mare lungime de drumuri naționale din țară.

Mai mult, Adomnicăi a arătat că sunt foarte mulți suceveni care se întorc în vacanțe sau aduc acasă mașini cu volan pe dreapta.

„Pe de altă parte este și un număr foarte mare de infracțiuni în trafic comise într-un mod care ridică semne de întrebare privind competențele pe care le au dobândit în școlile și în orele de practică și teorie pe care le-au urmat cei care au obținut un permis de conducere examinați fiind în Vatra Dornei, Rădăuți, Fălticeni, Suceava și Câmpulung Moldovenesc”, a spus prefectul.

Ea a explicat că Suceava este singurul județ care are cinci puncte de examinare, iar din partea structurii centrale s-a transmis recomandarea să se restrângă pentru că nu îndeplinesc condițiile stabilite privind condițiile, punctele și traseele de examinare.

„Regula este că examinarea se face în municipiul reședință de județ”, a spus Adomnicăi menționând că doar cu titlul de excepție se poate organiza în alte puncte din județ, dar doar în condiții similare de dificultate.

Mai mult, ea a precizat că din septembrie serviciul de specialitate a rămas și fără cinci oameni, iar cei care dădeau proba teoretică trebuiau să aștepte cinci-șase luni până puteau să susțină proba practică.

„Dacă mergeam cu programările în acest ritm ajungeam la 7-8 luni decalaj între proba teoretică și cea practică și nu cred că e în interesul niciunui candidat să aștepte atât pentru că și în această perioadă de așteptare și competențele teoretice se pierd prin uitare până la proba practică”, a spus prefectul.

„Și permisul obținut, când candidatul a susținut toate orele pe trei străduțe, fără o stație de autobuz, fără semafor, fără un sens giratoriu, pe străduțe pe care le știi pe de rost, poți obține permisul de conducere cu ochii închiși pe acele trei străduțe. Cu acel permis de conducere obținut în asemenea condiții, neavând asigurate toate gradele de dificultate poți circula oriunde în lumea asta. Este un pericol pentru cel care a obținut permisul în asemenea condiții, dar și un pericol în trafic. Cu toții ne dorim să circulăm în siguranță în trafic, să nu ni se întâmple nouă și celor dragi un accident în trafic pentru că cel care conducea cealaltă mașină a obținut în asemenea condiții permisul de conducere”, a spus Adomnicăi.

Ea consideră că o asemenea decizie, de organizare a examinării doar în municipiul Suceava, va duce în mod evident la reducerea numărului de accidente.

Prefectul consideră că aceasta va avea succes doar dacă va fi pusă în aplicare.

„Succesul ține de consecvența mea în decizia luată”, a conchis Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de