Holzindustrie Schweighofer va îmbunătăți planul de acțiuni pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România cu opiniile exprimate în cadrul consultării publice organizate la Rădăuți. Compania precizează că nu exploatează lemn, ci doar achiziționează lemne de la firme special atestate

Compania Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare investitor greenfield din industria de prelucrare a lemnului din România, a organizat la Rădăuți, pentru a doua oară în acest an, o consultare publică privind zonele de achiziție a masei lemnoase și sistemul propriu de due-dilligence.

Potrivit companiei, la eveniment au participat peste 100 de persoane, reprezentanți ai administrației publice locale, autorități, agenți economici din industria de exploatare și prelucrare a lemnului, administratori ai fondului forestier de stat și privat, administratori ai parcurilor naționale, mediul universitar, mass-media și alte părți interesate.

 

„Pădurile gestionate responabil reprezintă baza afacerii Holzindustrie Schweighofer. De aceea, de mulți ani, activitatea noastră se bazează pe principiul utilizării durabile și sustenabile a lemnului, ceea ce vom face și în viitor. Astfel, ne-am propus să organizăm în mod constant consultări publice prin care să discutăm deschis și public pe această temă cu toți factorii interesați”,  a declarat Vasile Varvaroi, manager achiziții Holzindustrie Schweighofer România.

În cadrul evenimentului a fost prezentat sistemul propriu de due-dilligence al Holzindustrie Schweighofer, Timflow-soluția pentru trasabilitatea lemnului, zonele de achiziție a masei lemnoase și măsurile de diminuare a riscului implementate de companie. De asemenea, s-a discutat despre decizia companiei de a nu achiziționa lemn din zonele tampon ale parcurilor naționale, deși acest lucru este legal.

”Împărtășim opinia că aceste zone reprezintă un habitat esențial pentru conservarea a mii de specii și de aceea Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar să refuze orice lemn provenit din parcurile naționale”, a precizat Vasile Varvaroi.

Totodată, a fost prezentat și proiectul „Pădurea de Mâine”, un proiect ambițios care își propune plantarea unui milion de puieți pe terenuri forestiere cu dificultăți de regenerare, iar Ionuț Apostol, managerul proiectului, a precizat că această campanie de reîmpădurire este deschisă oricărui proprietar privat de pădure sau oricărei administrații publice locale.

„Propunerile de suprafețe de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platformă online în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații despre proiect, metodologia și progresul acestuia”, a spus Apostol.

Prezent la eveniment, primarul orașului Siret,  Adrian Popoiu a subliniat importanța pe care o are compania austriacă pentru administrația locală.

„Statistic vorbind, peste 30% din bugetul primăriei Siret se compune din impozitul pe proprietate virat de Holzindustrie Schweighofer și aproximativ 25% din forța de muncă din orașul Siret lucrează la această companie. Pe lângă toate acestea, compania dă dovadă de responsabilitate socială. Pentru al doilea an la rând, Holzindustrie Schweighofer asigură încălzirea Spitalului de Boli Cronice Siret, printr-o sponsorizare constând în 70 tone peleți. În plus, compania a achitat taxele și impozitele locale în avans pe anii 2018-2019 și în acest fel am reușit să obținem de la Ministerul Dezvoltării Regionale 2 milioane de euro reprezentând fonduri europene necesare pentru dezvoltarea orașului”, a explicat Popoiu.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Rădăuți, Louana Popovici, a declarat că participarea la acest eveniment este una de bun augur.

„Este pentru cea doua oară când Primăria municipiului Rădăuți este reprezentată și participă la o consultare de acest fel. Pentru Primăria municipiului Rădăuți firma Holzindustrie Schweighofer reprezintă un bun contribuabil. Este de remarcat că asigură pentru zona Rădăuți și zonele limitrofe un număr însemnat de locuri de muncă. Dacă e să privim pe partea socială, la începutul lunii octombrie am inaugurat împreună cu firma Holzindustrie Schweighofer, în calitate de principal finanțator, căminul pentru persoane vârstnice cu o capacitate de 40 de persoane. Această consultare dă dovadă de transparență, deschidere către dialog, este un eveniment important care se adresează atât administrației publice locale cât și tuturor factorilor interesați. Sperăm să avem parte pe viitor de cât mai multe evenimente de acest gen la care cu siguranță primăria va participa cu aceeași deschidere de fiecare dată”, a declarat Popovici

Consultarea publică a fost un succes și este un model de dialog constructiv, consideră organizatorii.

„Compania și-a asumat toate opiniile venite de la participanți. Acestea vor fi analizate și vor fi folosite pentru îmbunătățirea planului de acțiuni pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România care este deja implementat de către Holzindustrie Schweighofer. Holzindustrie Schweighofer nu execută operațiuni de exploatare forestieră ci doar achiziționează lemn recoltat de firme special atestate, însă face tot ceea ce este posibil pentru a limita fenomenul tăierilor ilegale din România și de limita posibilitatea de apariție în lanțul său de aprovizionare a lemnului neconform”, arată compania austriacă în comunicat.

loading...