Președintele Colegiului Medicilor Suceava, Sorin Hâncu, la protest alături de medicii de familie: Medicina de familie în județ este în colaps. Niciun medic care termină facultatea nu vrea să vină la țară și vom simți curând acest efect asupra populației


Intră acum și în grupul de

Președintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hâncu, a participat, joi, la pichetarea Prefecturii Suceava alături de medici de familie suceveni, arătând că vrea să atragă atenția asupra faptului că există o problemă foarte importantă privind medicina de familie și că dacă nu va fi soluționată în scurt timp se vor simți efectele.

„Trebuie să tragem un semnal de alarmă foarte serios. Medicina de familie în județul Suceava și în România este în colaps. Puțin spus colaps”, a spus Hâncu.

 

El a arătat că niciun medic care termină facultatea nu vrea să vină la țară.

„Toți pleacă. Cei care mai rămân merg la rezidențiat și ori pleacă după rezidențiat, ori în timpul rezidențiatului. La țară nu mai vine nimeni. În curând vom simți acest efect asupra populației”, a spus medicul sucevean.

El a subliniat că medicina de familie reprezintă baza arătând că medicii de familie dau rețete, dau bilete de trimitere, asigură tratamentul pacienților și vindecă mai mult de jumătate din afecțiunile pentru care pacienții se prezintă, dar fac și vaccinările și multe alte lucruri.

„Medicina de familie este eșalonul 1, unde trebuie să meargă pacientul prima dată pentru a fi îndrumat dacă este nevoie mai departe sau să i se rezolve situația pe loc. Noi omorâm acest segment zic eu, cu bună știință, sau prin neștiință, pentru că nimeni nu vrea să înțeleagă că acest segment este foarte important”, a spus Sorin Hâncu.

El consideră că decidenții trebuie să acționeze astfel încât medicii de familie să fie motivați în activitatea pe care o fac și nu să aibă greutăți și opreliști în fiecare zi, care se repercutează asupra pacienților.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă ca să nu se spună că nu s-a știut”, a conchis președintele Colegiului Medicilor Suceava.


Intră acum și în grupul de