Acuzând că un medic de familie câștigă acum cât o infirmieră din spital, medicii de familie suceveni au ieșit în stradă și cer finanțare suplimentară ca să poată să-și facă meseria și să-și ajute pacienții


Intră acum și în grupul de

Mai mulți medici de familie suceveni au protestat, joi, în fața Prefecturii Suceava și Casei de Asigurări de Sănătate Suceava cerând finanțare pentru această specializare și să fie îndepărtate barierele birocratice pentru a-și putea practica meseria pentru care s-au pregătit.

Președintele Asociației Județene de Medicia Familiei Suceava, dr. Irina Franciuc, medic de familie în Dolhasca, a spus că doleanțele medicilor de familie nu sunt de acum, ci de ani și ani de zile de când lucrează în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vicepreședintele Asociației, dr. Elena Oniceanu, medic de familie în Bogdănești, a spus că de când s-a schimbat guvernul au fost epuizate toate căile diplomatice.

„Au fost depuse memorii, au fost întâlniri la Guvern, la Parlament, pe grupuri de parlamentari. Au fost depuse documente care să ateste situația în care am ajuns”, a spus medicul sucevean.

Ea a subliniat că medicii de familie doresc să profeseze meseria pentru care s-au pregătit.

„Lucrul acesta nu se mai întâmplă de mult, din cauza unor bariere birocratice care ne transformă în secretare, în registratori, în asistente, în infirmiere, în manageri, în administratori. Nu dorim să fim asta, ci dorim să profesăm ceea ce am învățat, să ne îngrijim de pacienții noștri, de sănătatea lor. Suntem singura specialitate din România cu rezidențiat care se îngrijește de o familie de la nașterea unui prunc până la vârsta senectuții. Nicio altă specialitate nu are avantajul de a avea o legătură atât de strânsă cu pacienții și familia”, a spus Oniceanu.

Ea a subliniat că pacienții vin la medicii de familie atât pentru probleme de sănătate cât și de boală și a precizat că medicii de familie și-au făcut specializări în plus după necesitățile pe care le-au avut la cabinetul lor.

„Dorim să eliminăm barierele birocratice care ne împiedică să profesăm. Dorim o finanțare adecvată medicinii de familie. Trebuie să știți că veniturile mult clamate de guvernanții actuali se adresează unui procent de 37 la sută din medicii din România pentru că doar atâți au statut de salariat”, a spus medicul sucevean.

Ea a mai declarat că prin acest protest se atrage atenția că este necesară asigurarea finanțării pentru medicina de familie, respectiv 10 la sută din Fondul Național al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Oniceanu a explicat că venitul unui cabinet nu este al medicului ci al unui cabinet și că nu sunt venituri fantastice.

„Sunt bariere care ne-au redus veniturile. Acum, venitul unui medic de familie, banii care îi rămân în mână pentru casa lui, familia lui, copiii lui, este la nivelul unei infirmiere de spital. Nu e posibil lucrul acesta”, a spus Oniceanu.

Ea a adăugat că la cabinet există o echipă formată din cel puțin o asistentă, cel puțin o îngrijitoare, este nevoie de registator, contabil și sunt și „contracte apăsătoare” pentru tot felul de lucruri, de la deșeuri, la sistemul IT.

Oniceanu a mai declarat că medicii de familie sunt obligați să lucreze în softul Sistemului unic, SIUI, care are mari probleme de funcționare.

„Când nu funcționează nu poți scrie rețete, ci doar când își revine softul. Softul își revine când vrea el. Avem suspiciuni mari de buna intenție a softului. Sunt bariere acolo care pot fi puse și de mâna omului ca să nu se realizeze numărul total de servicii”, a mai spus Oniceanu.

Ea a arătat că atunci când softul nu lucrează crește timpul de așteptare, crește frustrarea pacienților și a medicilor.

Totodată, acest soft furnizează categorii de asigurați cu totul greșite.

„Avem procese cu CAS pe statutul de asigurat. Softul a furnizat categoria de handicap unor pacienți care nu au avut niciodată categoria de handicap, iar oamenii au primit rețete. Pacienții și-au luat rețetele la farmacie și a mai fost o barieră acolo și nu s-a sesizat softul, dar toate rețetele astea au fost imputate medicilor de familie”, a mai spus Oniceanu.


Intră acum și în grupul de