Medicul pediatru Agneta Pal, pentru care „acasă” este Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc, sărbătorită la cei 50 de ani de activitate profesională


Intră acum și în grupul de

Medicul primar pediatru Agneta Pal, care profesează de 50 de ani în Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc şi a tratat de-a lungul activităţii medicale trei generaţii de pacienţi, a fost sărbătorită, joi, într-o festivitate organizată în unitatea câmpulungeană,  la care au participat colegi din spital şi din afara spitalului, precum şi autorităţi locale şi judeţene, fiindu-i înmânată o diplomă de excelenţă şi o plachetă din partea primarului municipiului Mihăiţă Negură şi a managerului unităţii spitaliceşti.

Managerul Spitalului municipal Câmpulung Moldovenesc, medicul Cătălin Săndulescu, a declarat că în cadrul acestui eveniment este sărbătorit “nu numai un om şi un medic, ci şi un mod de viaţă” subliniind că activitatea profesională a medicului pediatru Agneta Pal constituie un model de urmat pentru tinerii medici.

El a mulţumit medicului Agneta Pal pentru dăruirea şi grija faţă de pacienţi de-a lungul întregii cariere profesionale, desfăşurată pe parcursul a jumătate de secol,  urându-i, totodată, multă sănătate şi putere de muncă în continuare.

Medicul primar Agneta Pal a punctat cele mai importante momente ale profesiei, a vorbit despre oamenii care i-au îndrumat paşii spre această profesie şi despre cei care i-au marcat activitatea profesională.

Ea a spus că s-a născut în municipiul Turda în anul 1943 şi a urmat cursurile Liceului “Regele Ferdinand”, secţia umană, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie.

În acelaşi an a intrat la Facultatea de Medicină din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca absolvind cursurile în anul 1967, ca şef de promoţie pe ţară, cu media 9,99, iar în cursul anului V a susţinut concursul de internat profesând ca medic intern la Clinica Pediatrie I Cluj-Napoca.

Medicul câmpulungean a declarat că a renunţat la cariera universitară şi la internat, dar şi la “orgolii şi ascensiune” pentru a se alătura soţului său, care profesa deja ca medic generalist în regiunea Suceava, respectiv la Săveni şi a fost sfătuită la vremea aceea să aleagă spitalul din Câmpulung Moldovenesc, unde era un colectiv de medici de excepţie.

Agneta Pal şi-a amintit că în urmă cu 50 de ani a primit o cameră de locuit în sediul actualului Muzeu al Lemnului, iar la scurt timp familiei sale i-a fost alocată o locuinţă de serviciu într-un bloc.

Medicul pediatru a precizat că în data de 2 noiembrie 2017 se împlinesc 50 de ani de când a semnat contractul de muncă la Spitalul orăşenesc Câmpulung Moldovenesc, iar la trei ani de la angajarea sa a promovat concursul de secundariat la UMF Cluj-Napoca pentru specializarea pediatrie, în 1973 revenind în Câmpulung Moldovenesc după ce a promovat examenul de medic specialist.

După Revoluţie, a dat examenul de medic primar pe care l-a promovat cu brio la Iaşi, iar în anul 1993 a devenit medic şef al Secţiei de Pediatrie.

Medicul pediatru câmpulungean a arătat că în urmă cu şase ani şi jumătate s-au desfiinţat gărzile în Secţia de Pediatrie şi a fost solicitată să asigure urgenţele pediatrice, mai ales că tot din acea perioadă locuieşte în spitalul câmpulungean.

“Mulţumesc Bunului Dumnezeu care mi-a dat sănătate, putere de muncă, voinţă, ambiţe, dragoste de profesie şi de copii şi m-a ajutat să aniversez semicentenarul activităţii mele de medic”, a spus Agneta Pal mulţumind atât colectivului Secţiei de Pediatrie şi Compartimentului de Neonatologie pentru colaborare, despre care a afirmat că reprezintă “o a doua familie” pentru ea, dar şi părinţilor şi pacienţilor care i-au acordat „toată încrederea”.

Ea a mai spus că în cei 50 de ani de profesie la conducerea Spitalului Câmpulung Moldovenesc s-au “perindat” nouă directori, fiecare dintre aceştia făcând eforturi pentru a fi asigurate condiţii corespunzătoare pacienţilor şi personalului medico-sanitar.

Medicul pediatru a vorbit şi despre performanţele profesionale ale colectivului spitalului, dar şi ale celui din Secţia de Pediatrie şi Neonatologie spunând că aici, de-a lungul anilor, s-au înregistrat cei mai buni indicatori din regiunea Suceava, dar şi cea mai mică rată a mortalităţii infantile.

Agneta Pal a subliniat buna colaborare cu medicii din ambulatoriu, care au ajutat foarte mult „la bunul mers al pediatriei”, dar şi cu medici din alte specialităţi medicale, amintind şi de cei care astăzi nu mai sunt printre noi.

“În viaţă m-am condus după trei principii: credinţă, dragoste şi speranţă, iar crezul meu a fost “per aspera ad astra”, adică prin speranţă la stele, la care aş adăuga: prin speranţă şi multă muncă atingeţi stelele”, a mărturisit Agneta Pal.

Ea i-a mulţumit fiului său, care este medic ortoped la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, pentru că i-a permis să mai rămână să lucreze în Câmpulung Moldovenesc, deşi în numeroasele discuţii a rugat-o să se odihnească şi să se alăture familiei, mai ales în cursul verii trecute, când a avut o “pneumonie gravă cu germeni rezistenţi de spital”.

“I-am spus că sunt bine îngrijită şi tratată aici şi că vreau să rămân aici, asta este dorinţa mea, viaţa mea şi a înţeles, iar pentru asta îi mulţumesc”, a povestit medicul pediatru.

Medicul Agneta Pal le-a transmis medicilor tineri să nu uite niciodată că “medicina este ştiinţă şi conştiinţă”, citându-l pe marele profesor Iuliu Haţieganu de la Cluj-Napoca, care spunea că “nu poate fi un medic bun decât cel care este foarte bine pregătit în specialitatea lui”.

“La noi nu există cale de mijloc, cale intermediară, cale mediocră, pregătire suficientă sau bună, trebuie să fii pregătit în specialitatea ta la nivel de profesor universitar, pentru că altfel rişti să omori oameni. De asemenea, fără conştiinţă, fără suflet, fără dragoste de meserie, fără dăruire pentru omul bolnav, fără înţelegere faţă de suferinţă, nu poţi să fii un medic bun şi atunci, seara, când te culci şi faci inventarierea zilei respective spui că n-ai trăit degeaba”, a spus medicul Agneta Pal transmiţându-le colegilor să ajungă cât mai mulţi la semicentenarul activităţii lor profesionale.

Ea a subliniat că nu regretă că a venit la Câmpulung Moldovenesc arătând că Bucovina a primit-o cu “braţele deschise”, aici s-a simţit mereu ca acasă, chiar dacă la început a venit “cu ifose de ardeleancă, de clujeancă”, însă a reuşit să se încadreze foarte bine în colectivul spitalului şi în comunitate.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a felicitat-o pe Agneta Pal pentru întreaga activitate desfăşurată în spital, dar şi pentru frumoasa poveste de viaţă, arătând că a fost impresionat de modul în care medicul pediatru a rememorat momentele importante ale vieţii cu atâta „patos şi decenţă”.

“Mă gândeam la un moment dat că e bine să audă şi cei din domeniul sănătăţii, medici, asistenţi, dar şi noi, ceilalţi, pentru că noi avem nevoie uneori de o cură de optimism şi speranţă pe care am găsit-o astăzi, aici şi am simţit-o cum radia şi către mine”, a spus Flutur.

El a  adăugat că mesajul medicului Agneta Pal a fost unul “puternic şi emoţional” apreciind hotărârea acesteia de a locui în spital şi de a asigura urgenţele pediatrice atunci când s-a renunţat la gărzile din Secţia de Pediatrie.

“Şi-a făcut gardă din viaţa domniei sale, practic 24 din 24 de ore. Nu am decât cuvinte de laudă la adresa domniei sale”, a mai spus Flutur.

La rândul său, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a înmânat medicului Agneta Pal din partea Primăriei şi Consiliului Local o diplomă de excelenţă şi o plachetă în semn de consideraţie şi recunoştinţă pentru cei 50 de ani dăruiţi tuturor pacienţilor.

 

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de