DNA Suceava a trimis în judecată doi ofițeri și doi agenți ai Poliției de frontieră din Botoșani pentru că au acoperit un caz în care o persoană a fost depistată circulând cu permisul anulat. Șeful SPF Românești este acuzat că a decontat trei ani chiria pentru o locuință pe care nu o folosea


Intră acum și în grupul de

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi ofițeri de poliție și a doi agenți de poliție din cadrul Poliției de frontieră Botoșani.

Astfel, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, comisarul de poliție Liviu Ciobanu, coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti  pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și instigare la favorizarea făptuitorului şi fals intelectual și a comisarului șef Dinu Barnea, aflat sub control judiciar, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la favorizarea făptuitorului, fals intelectual, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Totodată, au fost trimiși în judecată Florin Nacu și Mihai Burlacu, agenți principali de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriu întocmit, procurorii arată că în data de 31 octombrie 2014, Dinu Barnea, șeful SPF Românești, la solicitarea unei persoane cu care se afla în relații de cointeresare, prin intermediul comisarului Liviu Ciobanu, cu intenție, i-a determinat pe doi subalterni (agenți de poliție), să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau în cazul constatării unei infracțiuni la regimul circulației.

Urmarea a fost faptul că, cei doi agenți nu au constatat infracţiunea flagrantă comisă de o persoană din anturajul lui Barnea, conducerea unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, și au lăsat-o pe aceasta să-și continue deplasarea.

Ulterior, Barnea a aprobat o nota raport întocmită de comisarul de poliţie Ciobanu în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciului.

Prin aceste demersuri, au fost prejudiciate interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau ofițerii și agenții de poliție, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale pentru fapta comisă.

Totodată, anchetatorii arată că în perioada 20.03.2013 – 30.06.2016, cu rea credinţă, Barnea a solicitat şi obţinut de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi chirie lunară pentru o locuinţă în care nu locuia în fapt, în scopul însuşirii pe nedrept a sumelor decontate. Pentru a crea aparenţa îndreptăţirii sale la primirea acestor sume de bani, el a încheiat în fals un contract de închiriere a locuinţei cu un lucrător de poliție, în fapt el locuind într-un alt imobil din aceeaşi localitate.

Totodată în 15.06.2016, părţile au încheiat în fals un act adiţional la contractul respectiv în care au consemnat voinţa lor de a înceta efectele contractului, ca urmare a pensionării ofiţerului de poliţie, atestarea împrejurării că un contract de locaţiune a existat fiind necorespunzătoare adevărului.

Ca urmare,Dinu Barnea ar fi  cauzat un prejudiciu material în cuantum total de 43.289 lei Inspectoratului Teritorial al Poliţie de Frontieră Iaşi, reprezentând suma totală plătită suspectului cu titlu de compensaţie lunară pentru chirie în perioada 20.03.2013 – 30.06.2016, pentru care instituţia s-a constituit parte civilă în cauză. De asemenea, în cursul lunii martie 2013, în încercarea de a ascunde faptul că deconta chirie de la unitatea angajatoare pentru o locuinţa unde nu locuia în fapt, Barnea a antedatat un înscris sub semnătură privată și a determinat două persoane să-l semneze, iar la data de 05.10.2017, cu prilejul audierii sale în prezenta cauză, el a folosit înscrisul falsificat, prin depunerea lui la dosarul cauzei, în încercarea de a contracara acuzaţiile penale formulate la adresa sa în prezentul dosar.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de menţinere a măsurile preventive dispuse în cauză.


Intră acum și în grupul de