Ministerul Sănătăţii va derula primul Program pilot de depistare precoce a cancerului de sân de la începutul anului 2018. Anul trecut, în județul Suceava au fost depistate 153 de cazuri noi de cancer de sân

Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că la începutul anului 2018, în România va fi derulat pentru prima oară un Program pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 21 milioane euro.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se precizează că Programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de 5 ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.

Sursa citată menţionează că proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est.

Conform comunicatului de presă, programul beneficiază de finanţare nerambursabilă în valoare de 21 de milioane de euro, iar din aceste fonduri  se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

Totodată, programul prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor  și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate.

MS precizează că programul se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calității programelor de screening pentru cancer.

“Acest program pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel național.  Vom putea, astfel, să furnizăm un program național consolidat care să asigure accesul egal și echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare și diagnostic de calitate. Dezvoltarea și consolidarea serviciilor și intervențiilor preventive reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății inclusă în Programul de guvernare, în scopul îmbunătățirii stării de sănătate a populației și a calității vieții, a declarat ministrul Sănătăţii prof.dr. Florian Bodog, după cum se arată în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătăţii a mai anunţat că până la sfârşitul acestui an se intenţionează

finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal şi pentru programul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin boli cardiovasculare.

“Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, Ministerul Sănătății beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naționale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate și pentru formarea  personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

De precizat este că la sfârşitul anului 2016, potrivit datelor DSP Suceava, în judeţ se aflau în evidenţe 1417 persoane diagnosticate cu cancer de sân, iar în cursul anului 2016 au fost depistate 153 de cazuri noi de cancer de sân.

(Liliana Bujdei)

loading...