Cel mai modern vagon al CFR a ajuns la Suceava, în cadrul campaniei #SEPOATE pentru modernizarea transportului feroviar


Intră acum și în grupul de

Cel mai modern vagon din România, cu scaune ergonomice, aer condiţionat, mochetă, internet, radio și TV, a ajuns, luni, 6 noiembrie a.c., în gara CFR Suceava din Burdujeni. Vagonul modernizat după toate regulile Uniunii Europene circulă între 6 şi 11 noiembrie pe ruta București – Suceava și retur.

În Gara Burdujeni a avut loc luni lansarea locală a campaniei #SEPOATE, un demers al Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane (FNRMCV), cea mai mare Federație Sindicală din CFR, ce are ca scop atragerea atenției cu privire la necesitatea modernizării transportului feroviar.

La evenimentul de lansare a campaniei #SEPOATE au participat reprezentanți ai CFR, vicepreşedintele FNRMCV, Dan Jucan, secretarul general FNRMCV, Viorel Istrate, directorul regionalei CFR Iaşi, Radu Pipa, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor și instituțiilor locale, care au semnat petiția din cadrul campanei, între care preşedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele CJ, Viorel Seredenciuc, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harşovschi, dar și consilierul local Angela Zarojanu și directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc.

„Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane a lansat în această toamnă, în data de 18 septembrie, campania naționala #SEPOATE, prin care atragem atenția asupra condițiilor precare în care a ajuns calea ferată din România. Acest demers este unic, prin manifestarea sa, în mișcarea sindicală din România”, a precizat vicepreşedintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, Dan Jucan.

El a mai spus că atât obiectivul campaniei #SEPOATE este strângerea a peste două milioane de semnături care să susțină o petiție online pentru introducerea în Proiectul de țară, inițiat de Președintele României, Klaus Iohannis, necesitatea investițiilor obligatorii în calea ferată și în toată infrastructura de transport a României.

Astfel, campania #SEPOATE se desfășoară atât în mediul online, cât și în cel offline, în mediul virtual fiind disponibilă petiția deschisă pe adresa www.petitieonline/sepoate.

Totodată, Jucan a menționat că pentru această campanie CFR a pus la dispoziția Federației Sindicale, cu titlu gratuit, un vagon de clasa a doua, modernizat în România, care va călători, câte o săptămână, către cele 8 regionale CFR din țară.

„Numai investind și dezvoltând sistemul de cale ferată cu tot ce presupune el vom reuși să creștem calitatea serviciilor și să devenim competitori serioși”, a concluzionat Dan Jucan.

La rândul său, secretarul general FNRMCV, Viorel Istrate, a arătat că până în acest moment au fost strânse peste deja 600.000 de semnături, ceea ce demonstrează că românii sunt interesați să beneficieze de un sistem de transport modern.

Istrate a mai spus că pentru îndeplinirea obiectivului FNRMCV s-a adresat tuturor reprezentanților partidelor politice, cu scopul de a realiza un consens național pentru redresarea acestui sector extrem de important pentru economia națională.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și-a exprimat susținerea față de campania Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, arătând că sectorul feroviar din România este un că sector „Cenușăreasă”, în care nu s-a investit și în care trebuie investit de urgență.

„Avem o problemă extrem de serioasă din punctul acesta de vedere, nu cred că e suficientă această manifestare. Trebuie mult mai mult”, a spus Flutur.

El a adăugat că vor trebui găsite soluții astfel încât în cadrul discuțiilor pentru stabilirea bugetului pe anul viitor să intre și investițiile în sectorul ferovoar.

Totodată, Gheorghe Flutur și-a exprimat speranța că vor fi găsite soluții la nivel guvernamental și pentru deschiderea rutei Suceava – Cernăuți și retur.

„Eu aș fi vrut să vin astăzi la Burdujeni în gară să anunțăm deschiderea trenului de la Suceava la Cernăuți și retur. Mă chinui de câteva luni și văd că nu se rezolvă la nivel guvernamental această problemă. Îmi exprim speranța că vom găsi soluții, cei din Ucraina așteaptă deschiderea acestei rute”, a mai spus Flutur.

După ce a vizitat vagonul modernizat, președintele Consiliului Județean Suceava i-a felicitat pe reprezentanții FNRMCV pentru demersul inițiat, arătând  totodată că această campanie este și o palmă pentru guvernanți.

 

 

 


Intră acum și în grupul de