Ion Lungu: Primăria Suceava pierde între 5 și 7 milioane de euro anual prin modificarea Codului Fiscal. Volumul investițiilor în municipiu se va reduce la jumătate. Va trebui să stăm cu mâna întinsă la Guvern în loc să avem acești bani în buget


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că municipiul Suceava va pierde între 5 și 7 milioane de euro anual prin modificarea Codului Fiscal decisă de Guvern, ceea ce reprezintă reducerea la jumătate a volumului de investiții în municipiu.

Lungu a spus că pe această problemă au fost discuții intense și aprinse în Comitetul Director al AMR și în Adunarea Generală.

„O problemă care va afecta toate primăriile din România este reducerea impozitului pe venit pe salarii de la 16 la 10 la sută și acest lucru ne va afecta foarte mult pe toți”, a spus Lungu care a menționat că municipiul Suceava a făcut front comun cu celelalte municipii din România în ceea ce privește această situație.

El a mai declarat că a fost făcută o simulare la municipiul Suceava și se vor pierde între 5 și 7 milioane de euro.

„Sigur, ni s-a promis mărirea cuantumului cotei de la 41,75 la sută la 43 la sută, care nu rezolvă foarte mult problema”, a spus Lungu.

El a adăugat că premierul a promis că se vor aloca și alte sume compensatorii de la Guvern, dar este sceptic că se va face o asemenea compensare care să acopere pierderile.

Lungu a spus că probabil, în primul an, se vor mai face compensări, dar din experiențele trecute ale descentralizărilor și altor modificări legislative că ulterior guvernul nu va mai aloca aceste fonduri.

„Sunt convins că la anul nu va mai avea nimeni grija acestor compensări. Vom rămâne fără niște bani în buget. Este păcat pentru că niște sume de bani pe care noi le luam cert în baza unor formule de calcul”, a spus primarul care a adăugat că dacă Guvernul va mai avea bani din alte resurse la va distribui pe criterii politice.

„Va trebui să stăm cu mâna întinsă la Guvern în loc să avem acești bani în buget”, a spus Lungu.

El a subliniat că cel mai mult vor fi afectate investițiile pentru că cheltuielile de funcționare trebuie asigurate.

Lungu a spus se vor reduce la jumătate investițiile în municipiu, în afara celor europene.

Primarul Sucevei a mai declarat că Guvernul nu a luat în calcul situația pe care o va crea prin aceste modificări.

„Este o situație grea pentru municipalități”, a spus Lungu.


Intră acum și în grupul de