Peste o sută de specialiști din țară și străinătate vin la SJU Suceava la Workshop-ul de tratament minim invaziv în ischemia critică la piciorul persoanei cu diabet. Doi medici din Atena şi Istanbul vor împărtăşi participanţilor din experienţa lor în domeniul endovascular.


Intră acum și în grupul de

Peste 100 de specialişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi să participe la Suceava la cea de a IV-a ediţie a Workshop-ului de tratament minim invaziv în ischemia critică la piciorul persoanei cu diabet, care se va desfăşura la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în perioada 16-17 noiembrie 2017.

Coordonatorul Compartimentului de Angiografie din cadrul SJU Suceava, medicul radiolog intervenţionist Mihai Creţeanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că evenimentul, aflat la a IV-a ediţie, se bucură de un real succes, dovadă fiind şi prezenta companiilor care susţin o astfel de manifestare multidisciplinară, în condiţiile în care pentru tratamentul piciorului persoanei cu diabet sunt implicaţi medici din mai multe specialităţi medicale.

El a spus că la eveniment vor participa peste 100 de persoane, mai bine de jumătate fiind din alte judeţe din ţară, care doresc să vadă modul în care se realizează în echipa multidisciplinară îngrijirea piciorului pacientului cu diabet.

Medicul sucevean a precizat că la workshop vor participa şi preşedinţii Societăţii de Neuropatie şi Picior Diabet, Federaţiei Române de Diabet şi Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.

“Scopul declarat al evenimentului este de a reuşi să realizăm la nivelul sistemului medical românesc un consensus de îngrijire a piciorului persoanei cu diabet”, a explicat Creţeanu adăugând că la workshop-ul de la Suceava vor fi prezenţi şi doi profesionişti în domeniul endovascular din Atena şi Istanbul, care vor împărtăşi participanţilor experienţa lor în acest domeniu.

El a precizat că workshop-ul se va desfăşura pe parcursul a două zile, o zi fiind dedicată “ştiinţei şi comunicărilor medicale”, dar şi prezentării de cazuri live rezolvate în sala Compartimentului de Angiografie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, care vor fi discutate de participanţi, iar vineri vor fi prezentate doar cazurile live.

Medicul Mihai Creţeanu a subliniat că noutatea evenimentului o reprezintă prezentarea unui simulator de tratament, participanţii având posibilitatea să se familiarizeze cu modul în care se desfăşoară procedurile în cazul tratamentului piciorului persoanei cu diabet.

“Suntem la a patra ediţie şi ca rezultat al acestor manifestări, în momentul de faţă, suntem la 150 de pacienţi trataţi în SJU Suceava, ţinând cont că la sfârşitul anului trecut am avut 117 pacienţi, se justifică şi suportul SJU Suceava, care ne asigură infrastructura şi tot suportul de a organiza acest eveniment şi, bineînţeles, colegii din specialităţile înrudite, respectiv diabet, chirurgie vasculară, cardiologie, neurologie, chirurgie generală, toţi care au înţeles utilitatea metodei şi apelează cu încredere la ceea ce putem face”, a mai spus Creţeanu.

Medicul radiolog intervenţionist a menţionat că, în medie, vârsta pacienţilor care beneficiază de tratamentul endovascular al piciorului diabetic este de peste 65 de ani, o astfel de intervenţie minim invazivă fiind realizată chiar miercuri dimineaţă în cazul unei paciente în vârstă de 83 de ani.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul primar Mihai Ardeleanu, a atras atenţia că pandemia de diabet este în creştere adăugând că numărul pacienţilor diabetici care au complicaţii renale şi  ajung să facă dializă creşte şi în România.

“Diabetul este o boală care este insidioasă şi se dezvoltă pe vasele de sânge, care sunt în creier, în inimă şi la extremităţi”, a spus Ardeleanu subliniind că prin metodele endovasculare se reuşeşte salvarea piciorului persoanei cu diabet, evitându-se amputaţia piciorului.

El a mai spus că aplicarea la SJU Suceava a metodelor endovasculare reprezintă un pas important reuşindu-se scăderea “drastică” a amputaţiilor de picior în cazul pacienţilor diabetici.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de