Grupul Schweighofer a identificat 430 de ha păduri virgine și cvasi-virgine pe terenuri împădurile pe care le deține și s-a angajat că le va proteja


Intră acum și în grupul de

Grupul austriac Schweighofer a anunțat, joi, că a susține protejarea pădurilor virgine și a patrimoniului național și că suprafețe totalizând 430 de hectare de pădure pe care le deține urmează să fie înregistrate în Catalogul Național al pădurilor virgine și cvasi-virgine.

Potrivit unui comunicat al companiei, în primăvara acestui an, Holzindustrie Schweighofer a demarat un studiu pentru evaluarea propriilor terenuri împădurite în ce privește răspândirea pădurilor cu valoare ridicată de conservare – așa numitele păduri virgine și cvasi-virgine. Grupul Schweighofer deține în prezent 14.666 ha de pădure în România.

„Studiul este un rezultat important al dialogului structurat pe care îl purtăm cu Agent Green și alte organizații de ceva vreme și este perfect aliniat cu noua politică a companiei, care subliniază rolul pe care protejarea biodiversității îl joacă pentru compania noastră”, a explicat Michael Proschek-Hauptmann, Director de Conformitate și Sustenabilitate. Identificare pădurilor cvasi-virgine și a altora cu valoare ridicată de conservare s-a desfășurat sub îndrumarea ONG-ului Agent Green.

Compania menționează că România protejează pădurile virgine și cvasi-virgine, iar în practică, aceasta înseamnă că în pădurile respective nu se vor mai executa lucrări, iar unicitatea lor este astfel păstrată pentru generațiile viitoare.

„Fundamentul pentru protecția acestor păduri este Catalogul Național al pădurilor virgine și cvasi-virgine. Studiul a evidențiat peste 430 ha de astfel de păduri pe terenuri în proprietatea Grupului Schweighofer. Alte 250 ha de păduri cu valoare ridicată de conservare, cu importante nuclee de biodiversitate, au fost de asemenea identificate”, arată Schweighofer.

Sursa citată precizează că pasul următor este ca autoritățile să fie înștiințate cu privire la acest studiu, iar Garda Forestieră va decide includerea acestor suprafețe în catalogul oficial al pădurilor virgine și cvasi-virgine din România. Primele 84 ha vor fi supuse analizei autorităților în următoarele zile, fiind vorba de două suprafețe aflate în Mușa (Buzău) și Nucșoara (Argeș). Aceste patrimonii naturale sunt neatinse de orice fel de exploatare forestieră de mai bine de 40 de ani. Rezultatele studiului pentru celelalte suprafețe vor fi transmise autorităților după anumite clarificări necesare în acest punct. Între timp, Grupul Schweighofer se angajează să nu intervină în nici un fel în zonele respective pentru a proteja valoarea naturală a acestora.

„Nu s-au desfășurat activități de administrare sau economice de câteva decenii. Aceste păduri sunt practic neatinse. Grupul Schweighofer își asumă responsabilitatea de a le proteja în această stare pentru viitor”, a declarat Michael Proschek-Hauptmann.

„Cred că este un exemplu minunat pentru modul în care proprietarii de păduri din România pot contribui la identificarea și protejarea pe termen lung a pădurilor valoroase din Carpați. Totodată, dorim să sprijinim România în eforturile de a-și ocroti patrimoniul natural. Pentru Grupul Schweighofer, angajamentul de protejare a biodiversității este clar și ferm. Iar pădurile virgine reprezintă, bineînțeles, arhetipul naturii neîmblânzite, care comandă respectul nostru”, a mai adăugat Proschek-Hauptmann.

În ultimii 15 ani suprafața împădurită a României a crescut cu 495.000 ha, această suprafață fiind mai mare decât aria parcurilor naționale (320.000 ha). Între anii 2000 și 2015 suprafața împădurită a țării a crescut de la 27,7% până la 29,8% .


Intră acum și în grupul de