Preşedintele Societăţii Române de Radiologie, conf.univ.dr.Bogdan Popa: Suceava a fost şi rămâne un centru de referinţă în radiologia intervenţională naţională


Intră acum și în grupul de

Personalităţi ale lumii medicale participă la Suceava la cea de a IV-a ediţie a workshop-ului de tratament minim invaziv în ischemia critică la piciorul persoanei cu diabet, în cadrul căruia s-a reiterat importanţa lucrului în echipă multidisciplinară de tratament, formată din medici de diferite specialităţi medicale.

Coordonatorul Compartimentului de Angiografie din cadrul SJU Suceava, medicul radiolog intervenţionist Mihai Creţeanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că participanţii la acest eveniment medical organizat la spitalul sucevean au posibilitatea ca pe parcursul a două zile să vadă modul în care se realizează în echipa multidisciplinară îngrijirea piciorului pacientului cu diabet, dar să afle şi noutăţi împărtăşite de personalităţi ale lumii medicale cu experienţă în acest domeniu.

El a spus că evenimentul este organizat de către Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociaţia de Podiatrie şi în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, care şi-au propus o serie de inițiative menite să atragă atenția asupra complicațiilor diabetului zaharat, a riscurilor implicate de piciorul diabetic, dar şi de orizonturile pe care le abordează radiologia intervenţională în ceea ce priveşte tratamentul endovascular al acestei afecţiuni.

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie din România, conf.univ.dr. Ioan Vereşiu, a declarat

manifestarea de la Suceava se transformă deja în tradiţie arătând că toate cele patru ediţii ale workshop-ului reprezintă “reuşite” ale organizatorilor.

El a spus că subliniat importanţa existenţei echipei multidisciplinare în îngrijirea piciorului persoanei cu diabet adăugând că specialitatea diabet şi boli de nutriţie, chirurgia endovasculară, chirurgia intervenţională, neuroradiologia sunt componente fundamentale în îngrijirea piciorului diabetic, iar podiatria este “cea care oferă suportul pentru aceste de acţiuni”.

“Podiatria este ceva nou la noi în ţară, mai nouă decât chirurgia vasculară, chirurgia intervenţională, neuroradiologia, dar absolut necesară. Toată lumea este de acord că este un personaj important în îngrijirea piciorului şi nu numai la pacienţii cu diabet zaharat. Facem toate eforturile pentru a da o formă concretă, legală, activităţii de podiatrie în ţara noastră şi sper ca anul viitor să avem alături de importanţii membri ai echipei şi podiatrii”, a spus conf.univ.dr. Ioan Vereşiu.

Preşedintele ales al Societăţii Române de Chirurgie, conf.univ.dr. Radu Florin Popa, a declarat că tehnicile endovasculare au venit în sprijinul chirurgilor vasculari reuşindu-se realizarea unor paşi importanţi în acest domeniu şi că, deşi sunt mai scumpe,  “au câştigat deja teren” în România.

„Ceea ce am constatat în practica mea zilnică a fost că reuşeam să executăm operaţii de bypass în periferie, dar undeva ne opream, pentru că limitele noastre erau depăşite de situaţia locală şi, în general, de tot ce înseamnă aparatură. Aceste tehnici endovasculare au venit în ajutorul nostru, ele au permis a se cateteriza, dilata, stenta artere la care nici nu ne gândeam”, a explicat medicul Radu Florin Popa .

La rândul său, secretarul general al Societăţii Române de Chirurgie Vasculară, prof. univ.dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Timişoara, a declarat că astfel de manifestări, precum cea organizată la SJU Suceava, transmit informaţii între specialităţi diferite şi uşurează abordul multidisciplinar al pacientului.

“Se discută foarte mult despre echipă, există studii, există lucrări ştiinţifice care arată că pacientul trebuie să fie abordat în echipă şi că atunci când se ia o decizie, aceasta trebuie să conţină infomaţii de la experţi din mai multe specialităţi”, a spus Ionac.

El a mai spus că aceste lucruri sunt deja instituţionalizate în străinătate precizând că acolo medicul este plătit şi are responsabilitatea de a participa şi de a contribui la luarea unor decizii.

“La noi în ţară asemenea lucruri nu există din punct de vedere instituţionalizat, însă ele vor intra vrând-nevrând în obişnuinţa noastră ca urmare a unor asemenea manifestări, care sunt foarte importante, ele au ajuns să fie prezente în ghidurile specialităţilor noastre, Ghidul de chirurgie vasculară emis de Societatea Română de Chirurgie Vasculară în septembrie 2017,  statuează ca una dintre primele recomandări ca atunci când te afli în faţa unui pacient cu probleme de circulaţie, decizia asupra tratamentului să nu fie luată de o persoană, ci să fie luat de un grup de experţi, iar asemenea întâlniri ca cea de aici, tocmai asta fac, transmit informaţii între specialităţi diferite şi uşurează oarecum abordul multidisciplinar al pacientului”, a explicat Ionac.

Profesorul universitar timişorean a precizat că în urma eforturilor Societăţii Române de Chirurgie Vasculară s-a reuşit schimbarea curriculumului specialităţii de chirurgie vasculară din România, fiind aliniat în prezent la normele europene, şi care a fost deja adoptat de Ministerul Sănătăţii în acest an.

El a menţionat că acest curriculum al specialităţii de chirurgie vasculară prevede obligativitatea ca medicii rezidenţi să efectueze training-uri pe durata a 9 luni de zile în domeniul chirurgiei endovasculare sau al radiologiei intervenţionale, pentru a se familiariza cu tehnicile moderne, ce oferă o alternativă la situaţiile care nu puteau fi rezolvate cu ajutorul tehnicilor clasice.

“Partea de training se desfăşoară în anul IV sau V, ceea ce înseamnă că noi avem timp aproximativ trei ani, Societatea Română de Chirurgie Vasculară şi Societatea Română de Radiologie Intervenţională, ca să stabilim care sunt centrele care au minimum de competenţă pentru a face acest training, iar partea de cuprins este foarte clar definită în curriculă, adică sunt prevăzute toate manevrele şi cred că o oportunitate enormă pentru a pune relativ uşor în practică acest antrenament al medicilor rezidenţi este proiectul Academiei Române de Ştiinţe Medicale care a dotat 17 centre, Suceava beneficiind prin acest proiect de un aparat de angiografie”, a arătat Ionac adăugând că infrastructura pentru derularea unor astfel de traininguri pentru medicii rezidenţi există şi urmează să fie stabilite care sunt persoanele cu “suficientă expertiză” pentru a face acest training.

Preşedintele ales al Societăţii Române de Radiologie, conf.univ.dr.Bogdan Popa, a declarat că Suceava a fost şi rămâne un centru de referinţă în radiologia intervenţională naţională.

Popa a spus că, în prezent, efectuarea unei arteriografii este absolut necesară înainte de a se lua decizia amputării unui picior diabetic, iar abordarea unui pacient trebuie făcută de o echipă multidisciplinară.

“Trăim în momentul în care nu mai avem voie să decidem o amputaţie fără să se facă un gest mic, care este arteriografia. Nu suntem radiologi intervenţionişti doar ca să decidem dacă se poate să nu facem o amputaţie, radiologia intervenţională este mai mult decât atât, radiologia intervenţională implică pe lângă partea de diagnostic şi partea terapeutică. Putem trata astfel de pacienţi şi suntem obligaţi să îi tratăm. Mesajul este foarte clar şi eu nu pot să fac decât să îl reiterez încă o dată, şi anume echipa. Nu putem să decidem spre ce cale, spre ce drum merge pacientul, dar putem împreună cu colegii noştri să-l ajutăm şi pacientul să plece pe două picioare acasă şi nu pe unul singur”, a mai spus Popa.

Medicul şef al Secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul SJU Suceava a salutat organizarea la Suceava a workshop-ului dedicat problematicii tratării piciorului persoanei cu diabet în săptămâna în care se marchează Ziua Mondială a Diabetului.

La evenimentul internaţional “Workshop & Hands-On şi tratamentul minim invaziv în ischemia critică la piciorul diabetic”, axat pe tratamentul minim invaziv, participă  sunt personalităţi medicale,  profesori şi doctori care formează echipa multidisciplinară de tratament al piciorului diabetic, pe durata manifestării fiind prezentate şi tratate cazuri ale pacienţilor cu această afecţiune.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de