Consiliul Local Suceava a aprobat majorarea taxelor și impozitelor locale. Vasile Mocanu: La mulți ani, bucovineni! Primiți cadou de la PMP și PNL mărirea taxelor


Intră acum și în grupul de

Sucevenii vor plăti taxe și impozite mai mari în 2018, după ce în ședința de Consiliu Local de marți, 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, a fost aprobat un proiect în acest sens. Proiectul de majorare cu aproximativ 19 la sută a taxelor, inițiat de primarul Ion Lungu, a fost aprobat cu votul consilierilor locali ai PNL și PMP, grupurile de consilieri ai PSD și ALDE votând  împotrivă.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că majorarea taxelor și impozitelor locale este necesară având în vedere că reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută diminuează semnificativ sumele care vor veni la bugetul local.

„Nu este pentru nimeni o plăcere, nici pentru mine ca primar, să majorăm taxele și impozitele locale, dar, din păcate, prin modificarea sistemului de impozitare de la 16 la 10 la sută, suntem obligați să compensăm pierderile pe care le vom avea anul viitor. Noi pierdem între 5 și 7 milioane de euro anul viitor. Începând cu luna ianuarie pierdem 40 la sută din impozitul pe venit”, a spus primarul Ion Lungu.

El a menționat că, în cifre absolute, impozitul pentru o garsonieră creşte cu 16 lei, de la 64 de lei la 80 de lei, pentru un apartament cu două camere cu 28 de lei, de la 116 lei la 144 de lei, pentru un apartament cu 3 camere cu 41 de lei, de la 167 lei la 208 lei, iar la un apartament cu 4 camere cu 47 de lei, de la 193 lei la 240 de lei.

„Fără să jignesc, 16 lei nici un pachet de țigări nu este. Nu cred că dezechilibrăm bugetul unei familii. Având în vedere că sunt peste 37.000 de apartamente în oraș, din acești bani vom face niște lucruri tot pentru cetățeni. Avem investiții în curs de derulare și suntem în faza de fundamentare a bugetului pe anul viitor”, a spus primarul Ion Lungu.

El a mai arătat că la persoanele juridice, creșterea este de la 1,5 la 1,8 la sută, în timp ce la clădiri rezidențiale unde sunt persoane juridice, respectiv unde în apartamente se desfășoară activități ale unor firme, creșterea este de la 0,2 la 0,5 la sută.

Totodată, primarul a menționat că sunt scutite de impozitul pe clădiri cele cu caracter social, iar pentru încurajarea achiziționării de mașini hibride și electrice impozitul pe aceste autovehicule este redus cu 95 la sută.

Ion Lungu a mai spus că în ceea ce privește bonificația acordată cetățenilor care plătesc din timp taxele și impozitele locale aceasta rămâne în vigoare, fiind acordată o reducere de 10 la sută pentru persoanele fizice și juridice la impozitele pe clădiri achitate până la data de 31 martie.

De asemenea, se acordă o bonificație de 10 la sută pentru persoanele fizice și juridice care achită până la 31 decembrie impozitele pe teren, și tot 10 la sută reducere se acordă pentru impozitul pe autovehicule.

În cadrul ședinței, consilierul local al PSD Vasile Mocanu a spus că majorarea taxelor și impozitelor locale chiar de Ziua Bucovinei este un gest de nepolitețe și că în ciuda faptului că impozitul pe venit a scăzut, baza de impozite s-a mărit odată cu creșterea salariilor.

„Din punct de vedere al regulilor politeții, acest proiect de hotărâre este total neavenit. Nu poți să spui la mulți ani și dupa aceea că trebuie să îți iau niște bani. Este impolitețe, anacronism sau poate chiar sfidare. În al doilea rând, am convingerea că ați vrut să folosiți un pretext pentru că cel mai simplu calcul economic nu poate să excludă faptul că baza de impozite s-a mărit, chiar dacă impozitul pe venit a scăzut”, a spus Mocanu.

El a mai arătat că Primăria Sucevei are un grad de colectare a acestor taxe și impozite de 60 la sută și că municipalitatea ar trebui să crească gradul de colectare pentru a avea venituri mai mari.

„Este evident că această pripă nejustificată nu are nimic de-a face cu un calcul economic. În consecință, lăsăm pe cei care conduc Primăria, PNL și PMP, să le facă acest cadou bucovinenilor de ziua lor. La mulți ani, bucovineni! Primiți cadou de la PMP și PNL mărirea taxelor”, a conchis consilierul local Vasile Mocanu.

În replică, primarul Ion Lungu a spus că Primăria face eforturi pentru a încasa banii de la populație, fiind angajate 16 la Serviciul de exectare silită.

„Nu a vrut nimeni să fie nepoliticos. S-a întâmplat să cadă în această zi, a Bucovinei, ședința de Consiliu Local. Eu sunt convins că bucovinenii de bună-credință vor aprecia că municipalitatea vrea să facă lucruri bune pentru ei”, a spus primarul Ion Lungu.

În urma votului dat în Consiliul Local, proiectul de majorare a taxelor și impozitelor locale a fost aprobat cu 12 voturi pentru și 10 împotrivă.

De precizat este faptul că prim-vicepreşedintele PMP Suceava, Corneliu Popovici, a declarat, săptămâna trecută, că sucevenii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor luate de Guvernul PSD-ALDE și că PMP Suceava nu va vota majorarea impozitelor și taxelor locale propuse de primarul Ion Lungu.

„Consiliul executiv Judeţean, întrunit în data de 23 noiembrie 2017, a hotărât să ceară aleşilor locali ai partidului să adopte poziţii ferme de respingere a proiectelor de hotărâri care prevăd majorări de taxe şi impozite locale”, a declarat săptămâna trecută Corneliu Popovici, prim-vicepreşedintele PMP Suceava.

 

 


Intră acum și în grupul de