Ioan Bălan, către ministrul de Interne: În județul Suceava nu există zi fără accidente rutiere cu victime multiple sau chiar cu decese. Ce măsuri veți lua pentru a elimina cauzele ce duc la atât de multe accidente cu victime?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, printr-o interpelare în Parlament, să precizeze care ar fi măsurile care ar putea conduce la eliminarea cauzelor care duc la atât de multe victime ale circulației pe drumurile publice din județul Suceava în condițiile în care în fiecare zi se înregistrează accidente cu multiple victime sau cu decese.

„După o perioadă destul de scurtă, în care numărul accidentelor rutiere înregistrate pe drumurile publice din județul Suceava se redusese, începând cu anul 2017, practic nu exista o zi în care pe drumurile publice din judeţ să nu se constate accidente cu victime multiple sau chiar cu decese”, arată deputatul liberal.

El subliniază că a apreciat campaniile derulate de Poliția rutieră, în privința organizării de filtre pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi în stare de ebrietate sau care conduceau sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise, potrivit legislației în vigoare.

„Am apreciat inclusiv campaniile derulate de Poliția rutieră cu privire la acțiunile preventive care s-au adresat atât conducătorilor auto, precum și pietonilor, deși acestea puteau fi mult mai consistente. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor lucrătorilor Poliției rutiere și a sancțiunilor tot mai numeroase aplicate conducătorilor auto, numărul incidentelor înregistrate în județul Suceava nu s-a redus, ci, dimpotrivă, pare a fi în continuă creştere, având o cauzalitate tot mai diversificată: prezența unor utilaje sau vehicule cu tracţiune animală, nesemnalizate, pe spațiul carosabil, pe timp de noapte; starea tehnică precară a unor autovehicule; starea precară a infrastructurii rutiere, a marcajelor și a semnalizărilor; conducerea unor autovehicule fără a poseda permis de conducere sau cu permis pentru o altă categorie”, a menționat Bălan.

În aceste condiții, deputatul liberal sucevean cere ministrului de Interne să prezinte o situație detaliată a accidentelor rutiere înregistrate în ultimii cinci ani la nivelul județului Suceava, din care să reiasă numărul accidentelor uşoare-tamponări fără victime-, numărul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane și numărul persoanelor decedate în accidente rutiere.

El mai cere ministrului să precizeze, pentru acelaşi interval de timp, potrivit constatărilor lucrătorilor Poliției rutiere și care sunt, statistic, principalele cauze care conduc la accidente soldate cu victime și decese în Județul Suceava.

„În condițiile în care soluțiile și eforturile Poliției rutiere nu reuşesc să diminueze numărul evenimentelor nedorite înregistrate pe drumurile publice din județul Suceava, iar practica sancţionării este fără echivoc mai puțin eficace decât cea a politicilor de prevenire a producerii accidentelor, vă rog să precizați ce măsuri anticipați să implementați, împreună cu autorităţile administrațiilor publice locale, cu administratorul drumurilor naționale, pentru a elimina o parte dintre cauzele acestui număr important de victime ale circulației pe drumurile publice”, mai solicită deputatul Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de