Căutările celui de-al treilea salvamontist voluntar surprins de avalanșă în Munții Călimani nu se pot relua din cauza riscului de avalanșă din zonă


Intră acum și în grupul de

Șapte salvamontiști coordonați de șeful Salvamont Suceava, Raia Voicu, au verificat, vineri, dacă se pot relua căutările celui de-al treilea salvamontist voluntar surprins de avalanșa de Ziua Națională și au constatat că încă există pericol de avalanșă în zonă.

Coordonatorul Serviciului Salvamont Suceava, vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță, a declarat că a discutat cu șeful Salvamont Suceava, Raia Voicu, iar acesta i-a comunicat că nu se pot relua căutările.

„Au verificat și nu se poate intra pentru că sunt cornișe formate din nou de strat de zăpadă de circa 30 de centimetri care este peste stratul vechi și care oricând poate provoca o avalanșă”, a spus Niță.

El a menționat că șapte salvamontiști au verificat zona și că vor transmite aceste informații și Salvamont România.

Niță a spus că trebuie să fie așteptată o altă dată când vremea va permite din nou să se ajungă în zona respectivă pentru a fi  inspectat terenul.

”Dacă va fi posibil se va intra apoi cu salvamontiștil, cu ISU,  cu jandarmi montani, cu tot cu ceea ce există pentru a se relua căutările”, a spus Niță.

El a menționat că în zona vizată se poate intra acum și că bate și vântul foarte tare.

Reprezentanții Salvamont Suceava au anunțat, marți, după o întâlnire la Primăria Vatra Dornei la care au participat prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență –ISU- Suceava, general de brigadă Ion Burlui, șeful Inspectoratului de Jandarmi Suceava, lt. col. Mihai Lungu, șeful Serviciului Salvamont din CJ, Raia Voicu, directorul Salvamont Vatra Dornei,  Petru Ariciuc, directorul Direcției  Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, și comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei, lt. col. Iuliu-Ilie Cristian Arsene, că vor fi reluate căutăril în Munții Călimani după ce vineri va fi inspectată zona și că situația o va permite.

În cadrul întâlnirii de marți s-a prezentat și o informare cu privire la modul de desfășurare a căutării, din 1 decembrie, și a cauzelor producerii accidentului. Reprezentanții Salvamont au precizat că   Munții Călimani formează o zonă greu accesibilă și nu este un traseu  recomandat turiștilor, din motive de siguranță, iar cele trei persoane care au urcat pe munte activau ca voluntari de 10 ani și erau bine  pregătiți, dar au mers pe un traseu mai scurt, altul decât cel stabilit, precizează sursa citată.

Vineri după-amiază, la ora 17:17, dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anunţat prin numărul unic de urgenţă 112, despre faptul că trei salvamontişti, doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

 

 

Potrivit ISU Suceava, cei doi barbaţi,pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei,  se aflau în timpul liber, iar toți trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

 

 

 

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

 

 

 

În jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgență Suceava.

 

În jurul orei 20:30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

 

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până sâmbătă în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege.


Intră acum și în grupul de