Mașini de poliție neinscripționate, prevăzute cu camere video, folosite în Suceava pentru depistarea șoferilor ce nu acordă prioritate pietonilor și pietonilor care traversează strada neregulamentar


Intră acum și în grupul de

Poliția Suceava a folosit vehiculele neinscriptionate din dotarea IPJ Suceava şi aparatură pentru captare de imagini de pe radarele omologate și aparatul laser TrueCam în cadrul unei acțiuni pentru depistarea șoferilor ce nu acordă prioritate pietonilor și a pietonilor care traversează strada neregulamentar.

Potrivit Poliției Județene Suceava, indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava și că aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

În aceste condiții, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat  în ultima săptămână acţiuni de informare şi responsabilizare a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia rutieră, acțiunile fiind concentrate  în zona unităţilor de învăţământ în contextul identificării unui risc de victimizare ridicat în ceea ce priveşte posibilitatea implicării elevilor în astfel de evenimente.

Totodată, au fost verificate marcajele de la trecerile de pietoni si semnalizarea rutiera.

În paralel, în zilele de 07 şi 08 decembrie, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier – Poliţia Municipiului Suceava, au organizat şi desfăşurat o acţiune tematica pe drumurile publice de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii, acțiune în care au fost controlate peste 100 vehicule şi au fost legitimaţi peste 200 de pietoni.

În cadrul acțiunii, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.900 lei, din care șase pentru neacordarea priorității pietonilor, trei față de pietonii care au traversat neregulamentar și trei pentru alte cauze și au fost reţinute și șase permise de conducere, toate pentru neacordare de prioritate.

„La desfăşuarea acţiunii au fost utilizate vehiculele neinscripționate din dotarea IPJ Suceava şi aparatură pentru captare imagini de pe radarele omologate și aparatul laser TrueCam. Puşi în faţa imaginilor filmate atât pietonii cât şi şoferii care nu au respectat legea au recunoscut că actele lor puteau duce la adevărate tragedii”, arată sursa citată.

În perioada următoare, poliţiştii vor acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia, adaugă Poliția Suceava care atrage atenția că sancţiunile aplicabile privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Astfel, șoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă, dar că mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea, subliniază Poliția Suceava.

„În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni”, adaugă IPJ Suceava.

 


Intră acum și în grupul de