Grupul „Rădăuțiul Civic” cere parlamentarilor de Suceava să respingă modificările aduse legilor justiției: Nu fiți părtași la întoarcerea României în timp!


Intră acum și în grupul de

Grupul „Rădăuțiul Civic” solicită parlamentarilor suceveni, printr-o scrisoare deschisă, să respingă, luni, la vot, în Parlament, modificările aduse legilor justiției și să convingă și restul parlamentarilor să nu voteze aceste proiecte de lege pentru ca justiția să rămână independentă.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor din județul Suceava

„Către,

Doamnele și domnii senatori și deputați ai județului Suceava,

„Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere .” spunea Regele Mihai I al României.

Începem prin a vă spune că am fi scris aceste rânduri, indiferent de cine s-ar fi aflat la guvernare și în opoziție pentru că independența justiției și respectul față de statul de drept și democrație nuau culoare politică. Vă trimitem această scrisoare îngrijorați de stadiul în care au ajuns modificările legilor justiției în Parlamentul României, dar mai ales de recentele modicări anunțate pentru Codul Penal și Codul de procedură penală, în considerarea calității dumneavoastră pe care o aveți, cea de reprezentanți ai poporului român și mai ales ai cetățenilor din județul Suceava.

La Rădăuți, în luna iunie a acestui an am pus baza grupului de inițiativă „Rădăuțiul Civic” pentru că ne dorim să înapoiem ceva comunității noastre înapoi, să contribuim, fiecare după posibilități, la a avea un oraș modern, bine guvernat, cu cetățeni educați și activi, cărora le pasă de comunitatea lor și se implică fără a aștepta nimic în schimb.

Domnilor deputați și senatori ai coaliției majoritare,

Ați jurat să apărați democrația din această țară, să respectați Constituția și legile țării. Luni, în data de 18 decembrie , este programată ședința Comisiei speciale comune pentru a da raportul pentru cele trei legi, urmând ca acestea să fie trimise plenului Senatului. Atât societatea civilă, cât și aproape întregul corp al magistraților au tras semnale de alarmă cu privire la aceste modificări și punerea în pericol a independenței justiției în nenumărate rânduri. Cu toate acestea, dezbaterile au continuat necontenit, chiar și în zile de doliu național, uitând parcă de moștenirea morală lăsată de ultimul monarh al României. În cursul zilei de ieri, milioane de români au vorbit despre modelul de decență și moralitate lăsat de Regele Mihai, despre recâștigarea demnității, de care România are atât de multă nevoie. 

Ați votat fără nici o reținere cele trei propuneri legislative de modificare a legilor justiție în Camera Deputaților, la unison. Oare același lucru se va întâmpla și în cazul Senatului? Ați fost aleși de cetățenii acestui județ pentru a le reprezenta interesele, interesele societății, nu interese particulare, personale sau de grup. Modificări ale codurilor penale precum eliminarea unor mijloace de probă, incriminarea aducerii la cunoștință publică a organelor de urmărire penală a activității lor sub pretextul transpunerii Directivei privind prezumția de nevinovăție sau momentul aducerii la cunoștință a calității de suspect vor întoarce efectiv România în timp.

Domnilor parlamentari,

Sunteți în aceste poziții de demnitate publică pentru a arăta cetățenilor un model real de reprezentare și de a găsi soluții la problemele lor și ale județului nostru, prin legile pe care le adoptați și care ni se aplică nouă, tuturor românilor. N-ar trebui oare ca moralitatea să fie pe primul loc atunci când discutăm despre a lua decizii pentru ceilalți, ca ea să fie deasupra tuturor? Județul Suceava pe care îl știm noi este populat de oameni cinstiți și muncitori, oameni care cred în modele autentice și care speră la un viitor mai bun.

Fără o justiție independentă care să poată asigura liniște socială și să-i poată trage la răspundere pe cei care încalcă legea și care păgubesc banul public, nu suntem altceva decât o democrație eșuată. Nu fiți părtași la întoarcerea României în timp! În istoria acestui popor au fost momente în care aleșii, ca dumneavoastră, au avut de luat decizii dificile, așa cum a fost și anul 1989. Puterea nu e eternă, iar acest vot este posibil să fie unul dintre momentele în functie de care istoria vă va judeca.

Vă cerem astăzi, domnilor și doamnelor parlamentari, în ultimul ceas, să respingeți aceste legi toxice pentru tot progresul făcut de România spre o justiție independentă și să vă convingeți colegii să voteze împotrivă!

Fiți demni de funcția pe care o aveți și arătați sucevenilor că vă pasă de justiție și de democrația din această țară, pentru că istoria nu uită”.

Scrisoarea deschisă este semnată de membrii grupului de inițiativă „Rădăuțiul Civic”.


Intră acum și în grupul de