Noi obiective de patrimoniu din județul Suceava vor fi incluse pe Lista Mondială UNESCO. Patru situri din civilizația Precucuteni-Cucuteni-Tripolie incluse pe lista tentativă, inclusiv casa de la Baia, cea mai mare din Europa din perioada Precucuteni


Intră acum și în grupul de

Patru situri din civilizația Precucuteni-Cucuteni-Tripolie de pe teritoriul județului Suceava au fost incluse în lista tentativă a României pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a anunțat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

Civilizația Precucuteni-Cucuteni-Tripolie a precedat cu sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic și  se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Ursu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute că proiectul internațional pe care l-a coordonat județul Suceava prin Muzeul Bucovinei pentru includerea civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în patrimoniul UNESCO a avu succes și că deja comisia a avizat includerea acestuia pe lista tentativă, iar ministrul Culturii urmează să semneze, luni, completarea listei tentativă ce va fi transmisă la Paris.

Directorul Muzeului Bucovinei a reamintit că la începutul anul a fost semnat cu Ucraina un acord de colaborare și au fost continuate demersurile, cu Muzeul de la Suceava lider de proiect pentru a introduce civilizația Precucuteni-Cucuteni-Tripolie în Lista Patrimoniului UNESCO, fiind un proiect multinațional, România-Ucraina-Republica Moldova.

„Ucrainenii, din mai multe motive, și-au dorit ca România să fie lider de proiect, iar în consecință am întocmit documentația aferentă și la momentul la care vorbim există deja avizul comisiei. Luni va fi semnat de ministru și va fi transmis la Paris pentru completarea listei tentativă din partea României și cu complexul acesta”, a explicat Emil Ursu.

El a spus că urmează ca și Ucraina și Republica Moldovasă facă gesturi similare, cu toate că sunt incluse în documentație, dar că fiecare stat votează separat.

„Odată prezent în lista tentativă va crește notorietatea și este primul pas spre declararea acestui complex ca făcând parte din patrimoniul mondial”, a spus Ursu.

El a menționat că includerea în Lista UNESCO a noi obiective de patrimoniu din județul Suceava încarcă județul cu importanță, dar și cu obligații, atât cu impact de protecție a siturilor respective cât și turistic.

„ Vor trebui făcute eforturi pentru accesibilitate, conservare în situ”, a spus Ursu care a menționat că Lista UNESCO este elita monumentelor.

„Ne ajută, chiar dacă nu conștientizăm imediat, să protejăm siturile din această perioadă. Din punct de vedere turistic sperăm într-o creștere a vizibilității României și a zonei în special, dar și deschiderea de noi proiecte de finanțare și de creare a unor noi motive de vizitare în diverse zone”, a spus Ursu.

El a menționat că în acest proiect privind civilizația Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, în România,  județul Suceava are patru situri, alte patru sunt la Iași și Neamț, câte trei la Vaslui,  Covasna, Bacău și Botoșani și unul în Harghita.

Ursu a subliniat că având patrimoniul de la Baia, Adâncata sau Șcheia Muzeul Bucovinei își poate include pe frontispiciu „Muzeu care deține Patrimoniu Mondial UNESCO”.

„Pentru turiștii din străinătate, lista UNESCO este foarte importantă. Dacă o ai, exiști”, a explicat Emil Ursu.

Între siturile incluse în această listă se află și cel de la Baia unde Emil Ursu a descoperit cea mai mare casă din Europa din civilizația Precucuteni.

El a spus că anul 2014 a fost ultimul an în care s-au făcut săpături efective la Baia, iar în 2015 au fost realizate scanările geomagnetice și se știe exact cum arată acel sit.

Ursu a spus că din păcate a avut probleme de sănătate și nu am putut să meargă nici în ultimii ani pentru continuarea săpăturilor în acel sit.

„În 2018 sper să redeschid șantierul în luna mai să termin acea locuință săpată în 2013-2014 care este cea mai mare din Europa”, a spus Ursu.

În județul Suceava a fost descoperită, în 2013, pe raza comunei Baia, cea mai mare locuință găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, cu o suprafață de 92 de mp, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni. (N.B.)


Intră acum și în grupul de