Încep primele teste ale sistemului de avertizare a populației RO-ALERT. Cetăţenii vor primi notificări pe telefoanele mobile

Începând de vineri, 22 decembrie, vor avea loc testări în vederea implementării sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Potriviti unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în zonele unde se vor realiza verificările, pe terminalele conectate la rețelele operatorilor de telefonie mobilă din România vor apărea notificări cu mesajul „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT”.

„Asigurăm cetățenii că aceste testări sunt absolut necesare și apelăm la înțelegerea acestora pentru eventualul disconfort creat”, arată sursa citată.

În etapa ulterioară, IGSU va stabili tipurile de risc și nivelurile de gravitate ale evenimentelor pentru care va fi utilizată aplicația. De asemenea, se vor căuta soluții tehnice pentru integrarea aplicației cu celelalte sisteme informatice utilizate de către autoritățile care emit avertizări.

Conform comunicatului transmis, sistemul de avertizare a populației „RO-ALERT”, care urmează să fie implementat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale și operatorilor de telefonie mobilă, va permite informarea rapidă a cetăţenilor aflaţi în zonele cu risc major de dezastre, pentru adoptarea unui comportament adecvat necesar asigurării autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.

 

loading...