Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava va fi dotat cu un aparat de rezonanţă magnetică nucleară(RMN) de 1,5 Tesla


Intră acum și în grupul de

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava va avea un aparat RMN de 1,5 Tesla după ce ministrul Sănătăţii a semnat, marţi, cu furnizorii de echipamente, contractele de achiziţie pentru dotarea cu echipamente de imagistică medicală a 34 de spitale din ţară şi din capitală.

Într-un comunicat de presă publicat, marţi, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, se precizează că 34 de spitale din țară și din capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Conform comunicatului de presă, cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale, au fost semnate marţi, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose.

La această ceremonie de semnare a contractelor au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, președinți de Consilii Județene și primari, precum și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziționate.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017.

“Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice”, se menţionează în comunicatul de presă.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, economist Vasile Rîmbu a declarat că procedura s-a încheiat, marţi, cu semnarea contractelor de achiziţie a echipamentelor de imagistică medicală, între care figurează şi 24 de aparate RMN, unul dintre acestea urmând să intre în dotarea SJU Suceava.

El a spus că noul aparat va fi amplasat în platoul tehnic al spitalului, respectiv în Laboratorul de Imagistică Medicală şi Radiologie.

Rîmbu a precizat că în spital mai funcţionează un astfel de aparat în baza unui parteneriat public privat.

Managerul SJU Suceava a subliniat că noul aparat completează dotarea cu echipamente de imagistică medicală a spitalului ştiut fiind că numărul solicitărilor pentru efectuarea investigaţiilor la RMN este mare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că dotarea spitalului cu un astfel de echipament este binevenită.

“Ne bucurăm să avem propriul nostru aparat RMN în spital”, a spus Flutur.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de