Tinerii suceveni nemulțumiți de cozile interminabile din instituțiile publice, traficul rutier, aglomerația din autobuze, câinii fără stăpân. Ei cer locuri de muncă, parcări, spații verzi sau spații practicabile pentru biciclete


Intră acum și în grupul de

Zeci de tineri suceveni au participat la un eveniment organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Suceava și Grupul Pont din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Studenților din Universitatea “Ștefan cel Mare” – ASUS care a avut ca scop identificarea nevoilor tinerilor, dar și ceea ce îi nemulțumește în oraș.

La evenimentul din Suceava organizat în luna decembrie au participat în jur de 50 tineri și au fost adunate un număr total de 204 de idei legate de lipsurile și nevoile din oraș.

Astfel, la ComON Cafe@Suceava, discuțiile s-au purtat despre trei subiecte: „Dacă aș fi primar…”, „Ultima chestie care m-a scos din sărite…” și „Îmi lipsește în Suceava…”. Subiectele au fost formulate pentru a demara discuții despre cele mai importante lipsuri și nevoi din oraș, percepute de tinerii între 14 și 29 de ani.

Organizatorii au sumarizat toate problemele identificate de tineri  și le-au grupat pe domenii.

Potrivit raportului, în dezbateri au existat unele subiecte care au fost discutate în aproape toate grupurile, iar una dintre temele principale a fost înființarea unui Centru de Tineret, o instituție pe care mulți și-o doresc de mult timp, dar s-a vorbit și despre o clădire pentru ONG-uri și spații pentru desfășurarea talentelor tinerilor.

Din discuțiile tinerilor mai reiese că aceștia ar dori mai multe investiții în tineret, întâlniri lunare cu reprezentanții ONG-urilor – și nu numai pentru a discuta anumite probleme, ci pentru colaborare continuă.

Transportul în comun a fost un alt subiect intens discutat din mai multe puncte de vedere: de la utilizarea autobuzelor mici TPL pentru o linie de noapte, necesitatea mai multor mijloace de transport, care să circule mai des și până mai târziu, până la necesitatea unor spații pentru bicicletă practicabile.

Birocrația a fost des menționat la subiectul „m-a scos din sărite”, tinerii menționând și „cozile interminabile” din instituțiile publice. La acest capitol ei au mai vorbit și despre lipsa cosurilor de gunoi, traficul rutier infernal, câinii fără stăpân și problema persoanelor fără adăpost.

Studenții din Suceava au menționat probleme legate de numărul și distribuirea locurilor de cămin și dificultățile întâlnite de către tineri în găsirea unui loc de muncă – așteptări legate de experiență pe care nu au de unde să o obțină – s-a plasat printre cele mai importante teme.

Evenimente culturale, sportive, inițiate de tineri și în general îndreptate spre tineri au fost menționate la capitolul lipsuri, la fel ca și locuri de parcare, piste de bicicletă și oportunități de sport în general.

La întrebarea „Dacă aș fi primar…” tinerii au răspuns că ar face mai multe investiții în tineret, ar suplimenta patrulele de poliție pe timp de noapte, ar construi o sală polivalentă (cu dimensiuni oficiale), ar moderniza parcul Șipote, s-ar axa pe curățenia orașului/infrastructură, amenajarea de spații verzi, ar promova turismul și ar introduce mai multe mijloace de transport

În ceea ce privește „Ultima chestie care m-a scos din sărite în oraș…”, tinerii suceveni au semnalat  lipsa coșurilor de gunoi, parcarea mașinilor pe trotuar, creșterea taxelor la universitate, faptul că pentru a dona sânge, care este o situație urgentă, trebuie obligatoriu să ai permisde ședere (moldoveni, ucraineni), lipsa locurilor de parcare, aglomerația în transportul public,  birocrația la instituțiile publice,  câinii fără stăpân,  programul scurt TPL, creșterea tarifelor la taxiuri.

Ei consideră că în Suceava lipsesc centre de tineret, evenimente pentru tineret, diverse activități pentru tineri (consultări, concerte, festivaluri, diverse competiții), locuri de muncă pentru studenți (fără a cere experiență în domeniu), activitățile cultural-educaționale, o clădire pentru ONG, teren de sport în parcuri și un parc al tineretului, complex de natație, un campus universitar mai mare sau săli de evenimente.

La ComON Cafe@Suceava au participat la discuții aproximativ 50 de tineri, dar și factori de decizie, evenimentul fiind facilitat de aproximativ 10 de voluntari în diferite roluri: moderator, coordonator, harvester.

Mai mulți tineri și-au prezentat ideile și public, la sfârșitul discuțiilor în grup. „Mi-a crescut inima în piept când am văzut că acești tineri chiar se implică și discută” – a spus unul dintre participanți în încheiere, iar Farkas András, co-fondatorul Grupului PONT a ținut să evidențieze angajamentul tinerilor suceveni de dinaintea și în timpul evenimentului.

La Com’ON Café au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai instituțiilor publice, respectiv viceprimarul Sucevei, Marian Andronache, consilierul local Ovidiu Milici,  Cezar Ungureanu, consilier personal al primarului municipiului Suceava, Daniel Davidel, consilier Tineret în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava (Ministerul Tineretului și Sportului) și Vasile Gafiuc, președintele Institutului Bucovina.

Ei s-au implicat în discuțiile concrete, iar Ovidiu Milici a și luat cuvântul pentru a anunța că va prezenta o parte din problemele menționate și Consiliului Local.

Scopul proiectului Com’On Romania este derularea unui proces de consultare participativă în orașe românești prin care se identifică nevoile și dorințele tinerilor în ceea ce privește participarea civică prin inițierea unor acțiuni locale prin grupuri informale și luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unor ecosisteme locale de participare organică a tinerilor și în special de bugetare participativă de tineret și crearea unei mișcări naționale de bugetare participativă (Com’On Romania) la nivel național prin care grupuri informale de tineri au acces la surse de finanțare, iar tineri în general pot participa la luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă directă.

Com’ON Café se desfășoară în format World Cafe. Discuțiile se poartă, după o scurtă introducere, în două blocuri de câte 30 de minute, în grupuri de cinci persoane. După primele 30 de minute participanții schimbă locurile, iar o persoană din fiecare grup rămâne pe loc, sintetizează nou-veniților ce s-a discutat până atunci, apoi discuțiile continuă pentru încă 30 de minute. Între timp, voluntarii denumiți harvesteri adună informații din discuții pe care le și afișează cu ajutorul instrumentului digital Mentimeter.com. La sfârșit, oricine își poate prezenta ideile publicului.(N.B.)


Intră acum și în grupul de