Rectorul USV, Valentin Popa, consideră că proiectul centralei pe biomasă a fost un eșec care se va răsfrânge în buzunarele sucevenilor și în confortul acestora. Dacă la -3 grade Celsius avem probleme, mă întreb ce va fi la -20 de grade Celsius


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.univ.ing. Valentin Popa, a declarat, luni, că situația încălzirii clădirilor universității sucevene este gravă în condițiile în care temperatura la care agentul termic ajunge în campus este cu 21,5 grade Celsius mai scăzută față de valoarea minimă tehnică de funcționare.

„Analizăm din oră în oră agentul termic și tot din oră în oră temperatura de afară”, a spus Popa.

Rectorul USV a menționat că deocamdată, producătorul de energie termică, Bioenergy , a anunțat că a mai pus în funcțiune un cazan și că se străduiesc ca de la plecarea de la ei să ajungă agentul termic la 70 de grade Celsius.

„Ei au caracteristică tehnică minimală 86 de grade Celsius pe care nu au respectat-o niciodată de când a fost pusă în funcțiune. Problema este că dacă anul trecut ne-au livrat cu 74 de grade agentul termic și ne plângeam că nu mai putem să stăm de frig prin încăperi, acum avem 63 de grade. Ei sunt cu 21,5 grade sub valoarea minimă tehnică de funcționare”, a spus Valentin Popa.

El a precizat că nici instalațiile Thermonet din tot orașul nu mai pot funcționa în acest regim de avarie și crede că probabil se va renunța la a se mai furniza apă caldă ori va fi închisă căldura.

„Ei sunt în pericol de a intra cu instalațiile în avarie. Toată lumea ar înțelege dacă ar fi o chestiune temporară, de o zi-două, că ar fi un defect care se repară”, a declarat Popa care crede că situația va deveni cronică și că se gândește cu spaimă ce se va întâmpla când vor fi minus 16 –minus 20 grade afară, dacă la minus trei grade sunt deja mari probleme în a se asigura căldura.

Potrivit acestuia, producătorul nu mai are suficiente lemne, iar luni a fost pornit un nou cazan pe gaz natural care va duce la pierderi semnificative pentru centrală.

„Nu este nicio perspectivă și nici nu va mai fi. Proiectul a fost un eșec. E adevărat că atunci se vedeau lucrurile într-un fel, acum se văd în alt fel. Nu poate fi asigurată biomasa, nici la nivelul volumului și nici asupra calității. E un eșec. Totul se va răsfrânge în buzunarul cetățeanului sucevean și în confortul acestuia”, a spus Valentin Popa.

El a adăugat că în căminele studențești este frig și că pentru sezonul rece viitor intenționează să introducă un sistem propriu de încălzire al universității.

Popa a arătat că Universitatea poate să se debranșeze, dar că situația este tristă pentru zeci de mii de suceveni care sunt captivi la sistemul centralizat de termoficare.


Intră acum și în grupul de