Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) va fi marcată de DSP Suceava prin mai multe acţiuni de informare privind prevenirea şi depistarea precoce a bolii . În 2017, în judeţ au fost diagnosticate 70 de cazuri noi de cancer cervical, iar 35 de persoane au murit din cauza acestei afecţiuni.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ce are ca scop conştientizarea publică în privinţa prevenţiei acestei maladii, va fi marcată şi în judeţul Suceava în perioada 28 ianuarie-3 februarie 2018 prin acţiuni de distribuire de materiale informative prin reţeaua medicilor de familie şi cu sprijinul asistenţilor medicali comunitari, dar şi prin organizarea unor standuri de informare în spitalele din judeţ.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în anul 2018 are loc cea de a XII-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care se va desfăşura în perioada 28 ianuarie-3 februarie.

Campania din 2018 se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babeş- Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!” și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine românești în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical, tema din acest an focalizându-se pe reducerea riscului și amplificarea prevenției.

“România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătății, din rațiuni legate de ratele mari înregistrate de incidența și mortalitatea prin cancer cervical, pentru reducerea cărora schimbul de informație, experiența și metode de a influența politicienii și publicul este salutar”, se menţionează în comunicatul de presă.

Sursa citată precizează că acest tip de cancer poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni.

“Vaccinarea HPV înainte de începerea activității sexuale ar putea fi de asemenea o soluție. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeș Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%”, se arată în documentul citat.

Cancerul cervical este al şaselea tip de cancer ca incidenţă la femei în Europa, iar în România se înregistrează cea mai mare incidenţă a cancerului de col uterin, la polul opus situându-se Elveţia.

“În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est. Cauza situației alarmante din România este lipsa de aderență a populației feminine la screening, deși din 2012 este în vigoare Programul Național de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populației țintă de numai 8-12%.

Eforturile educaționale în privința factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătății. Prevenția prin practicarea testării Babeș-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei și factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie și al fiecărei persoane de gen feminin”, se mai precizează în comunicatul de presă al DSP Suceava.

Săptămâna Europeană a Cancerului de Col Uterin va fi marcată şi în judeţul Suceava prin organizarea de către DSP Suceava a unor acţiuni de distribuire a unor materiale informative privind prevenirea şi depistarea precoce a bolii, respectiv postere şi broşuri cu conţinut informativ prin reţeaua de medicină de familie şi asistenţii medicali comunitari, organizarea unor standuri de informare-educare-comunicare tematice în cadrul spitalelor din judeţ, punerea la dispoziţie de materiale IEC în spaţiile de aşteptare din cadrul spitalelor si la cabinetele medicilor de familie, precum şi prin difuzarea de informaţii pentru populaţia generală pe website-ul instituţiei.

Conform unei statistici prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, la  Cabinetul de oncologie din cadrul SJU Suceava au fost luate în evidenţă în cursul anului trecut 70 de cazuri noi de cancer de col uterin, alte 852 de paciente fiind rămase în evidenţe.

Tot în anul 2017, în judeţul Suceava s-au înregistrat 35 de decese cauzate de cancerul de col uterin.

În cadrul programului naţional de depistare a cancerului de col uterin, care se derulează în județul Suceava începând din anul 2012, un număr de  9.554 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani au efectuat testul Babeş-Papanicolau.

În cursul anului 2016, în judeţul Suceava au fost testate 1.084 de femei, numărul acestora crescând în anul 2017 la 1.362, la 20 dintre acestea au fost depistate diverse anomalii, care au fost investigate și tratate.

De precizat este că testările în cadrul acestui program sunt efectuate prin rețelele organizate ale Spitalului Județean de Urgenţă Suceava și ale Spitalului Municipal Fălticeni, rețele care includ medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială, medici ginecologi și medici anatomo-patologi.

“Ministerul Sănătății a alocat în anul 2017 suma de 73.000 pentru acest program județului nostru, iar acesta va continua și în anul 2018 urmărind includerea în program și a altor unități medicale pentru a veni mai mult în sprijinul femeilor din județ”, se mai precizează în comunicatul DSP Suceava.

(Liliana Bujdei)

loading...