Razii ale polițiștilor suceveni în zona barurilor și discotecilor în noaptea de sâmbătă spre duminică. Au fost depistați minori care consumau alcool și fumau, iar mai mulți șoferi băuți au rămas fără carnet

Peste 200 de poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, ordine publică, secţiilor de poliţie rurală şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au fost implicați în acest week end în acțiuni care să asigure un mediu civilizat de distracţie pentru tineri, fiind organizate razii în barurile şi discotecile de pe raza judeţului Suceava, dar și verificări la casele de pariuri sportive şi la sălile de jocuri de noroc.   

Potrivit Poliției Județene Suceava, conducerea IPJ Suceava a iniţiat o acţiune cu efective sporite în vederea asigurării unui climat de ordine şi disciplină care să permită tinerilor veniţi să se distreze în mod civilizat să poată face acest lucru în deplină siguranţă, iar acțiunea s-a desfăşurat în noaptea de sâmbătă spre duminică  între orele 21.00 – 04.00 pe raza întregului judeţ, atât în mediul rural cât şi în mediul urban.

Acţiunea a vizat asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă a discotecilor, barurilor, sălilor de jocuri de noroc dar şi siguranţa rutieră prin prevenirea accidentelor comise pe fondul băuturilor alcoolice, arată sursa citată.

Potrivit Poliției Suceava, un capitol distinct al acţiunii l-a constituit identificarea minorilor care frecventează barurile şi discotecile şi consumă băuturi alcoolice, iar în acest sens, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava şi poliţiştii de proximitate şi de ordine publică au efectuat verificări în peste 30 de unităţi de alimentaţie publică, fiind sancţionaţi mai mulţi minori care consumau alcool sau fumau în incinta unor baruri, fiind luate, de asemenea măsuri de sancţionare şi faţă de administratorii unităţilor respective şi faţă de personalul de serviciu.

Acţiunea a fost orientată pe trei segmente, respectiv verificări la sălile de jocuri de noroc şi săli de pariuri sportive între orele 21.00 – 23.00 , razii în baruri, cluburi şi discoteci în intervalul 23:00 – 02:00 şi sporirea patrulelor auto în intervalul 02:00 – 04:00 pentru monitorizarea ieşirilor din cluburi şi asigurarea deplasării în siguranţă a tinerilor către domicilii.

În zona municipiului Suceava au fost organizate controale în toate barurile şi discotecile de pe raza municipiului.

De menționat este că în cadrul acţiunilor au fost legitimate peste 1000 de persoane, iar în tot județul au fost verificate 141 de locaţii și au fost aplicate 207 sancţiuni contravenţionale în valoare de 77.865 lei.

Poliția Suceava precizează că au fost organizate 30 de filtre rutiere în proximitatea barurilor şi discotecilor şi au fost reţinute 28 de permise de conducere, majoritatea pentru consum de băuturi alcoolice. De asemenea, au fost retrase şi 12 certificate de înmatriculare.  

Poliţiştii suceveni atrag însă atenţia asupra faptului că acest climat de normalitate socială trebuie gestionat în primul rând de cei care participă la discotecile organizate,un comportament responsabil şi civilizat putând duce la prevenirea unor situaţii conflictuale care să degenereze în acte de violenţă.

Poliția consideră că este necesară o implicare activă şi permanentă a personalului specializat în pază şi protecţie angajat la nivelul cluburilor şi discotecilor pentru a  putea detensiona şi preveni orice situaţie de risc.

Totodată, se arată că astfel de acţiuni care necesită un efort uman şi logistic sporit din partea IPJ Suceava vor continua, poliţiştii  atrăgând atenţia asupra faptului că  manifestă toleranţă zero faţă de orice comportament antisocial de tip violent.

Între cazurile deosebite, Poliția arată că, duminică dimineața,  a fost depistat pe raza satului Poiana, din comuna Zvoriștea, autoturismul condus de un tânăr de 24 de ani din municipiul Suceava care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Tot duminică dimineața, o patrulă din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești, a oprit pentru control pe DJ 178A, din comuna Todirești, autoturismul condus de un localnic de 27 de ani care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, în prezența personalului medical, bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, o patrulă din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Moara a depistat pe raza localității Moara,  în intersecția dintre DJ 209C și un drum comunal neclasificat, un tânăr de 22 de ani, care efectua drifturi pe zăpadă cu autoturismul ce nu avea montate plăcuțe cu numărul de înmatriculare.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, autoturismul nu figurează ca fiind înmatriculat în România. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punerea în circulație au conducerea unui vehicul neînmatriculat”, ce va fi soluționat procedural.(N.B.)