13 permise reținute, în urma unei acțiuni desfășurate de Serviciul Rutier Suceava pentru creșterea gradului de siguranță a pietonilor

Serviciul Rutier Suceava a organizat în perioada 13 -14 februarie a.c. o acţiune pe raza județului pentru prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul neacordării de prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii, dar şi în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar.

IPJ Suceava a precizat că în cadrul acţiunii au fost aplicate 192 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 53.837 lei şi s-a constatat săvârşirea unei infracţiuni.

De asemenea, polițiștii au reținut 13 permise de conducere, pentru neacordare de prioritate, dar şi pentru alte abateri şi au retras șase certificate de înmatriculare.

Potrivit IPJ Suceava, un bărbat de 57 de ani, din municipiul Suceava, a condus autoturismul pe B-dul George Enescu din localitate, iar la o trecere pentru pietoni nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

De asemenea, un bărbat de 42 de ani, din comuna Udeşti, a condus autoturismul pe strada Calea Obcinilor din municipiul Suceava şi nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

Poliția Suceava a precizat că și în perioada următoare poliţiştii vor acţiona cu femitate în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

„Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile”, atenționează IPJ Suceava.

Astfel, șoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă.  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

„În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni”, precizează Poliția Județeană Suceava. (M.T.)