Acțiune de amploare pe linia combaterii delictelor silvice. Polițiștii suceveni au aplicat peste o sută de sancţiuni contravenţionale

Poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au desfăşurat, zilnic, în perioada 9 – 15 februarie a.c., acțiuni pe raza județului privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Potrivit Poliției Județene Suceava, au fost executate 45 de controale la unităţi economice şi în fondul forestier, fiind constatate opt infracțiuni.

De asemenea, s-au aplicat 119 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 74.431 lei, și au fost confiscaţi/indisponibilizaţi 95,76  m.c. de material lemnos, în valoare de 36.682 lei.

În cadrul acțiunii, miercuri, 14 februarie a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, au oprit pentru control pe centura ocolitoare a oraşului Gura Humorului, autoutilitara cu remorcă condusă de un bărbat din comuna Fundu Moldovei, care transporta material lemnos, și care, a prezentat două avize primare de însoţire emise de o societate din comuna Pojorâta.

Întrucât, s-au constatat neconcordanțe între materialul lemnos transportat și cel din documente, ansamblul auto a fost condus la sediul unui depozit aparținând Ocolului Silvic Frasin, unde, în urma inventarierii, specialiștii silvici au stabilit faptul că bărbatul transporta mai puțin material lemnos decât cel din documente, însă, caracteristicile dendrometrice ale pieselor de lemn (diametre, lungimi, nr. de piese) difereau în procent foarte mare faţă de cele înscrise în avizele de însoţire.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a emitentului avizelor de însoţire, cu amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 45,96 m.c. lemn rotund de esență răşinoase transportată, în valoare de aproximativ 11.500 lei, ce a fost predată în custodie Ocolului Silvic Frasin.