Pensionarii suceveni nu vor beneficia de abonamente TPL la jumătate de preț


Intră acum și în grupul de

Pensionarii suceveni nu vor beneficia de abonamente TPL la preț redus, așa cum au propus consilierii locali ai PSD într-un proiect de hotărâre ce a fost discutat, joi, în ședința Consiliului Local.

Consilierii locali ai PSD au inițiat un proiect de hotărâre care prevedea aprobarea tarifului pentru abonamentul social nominal pentru pensionarii cu domiciliul în municipiul Suceava la 33 de lei pentru toate liniile, însă proiectul acestora nu a întrunit un număr suficient de voturi astfel că pensionarii care vor dori să achiziționeze abonamente TPL vor plăti prețul integral, de 66 de lei.

Iniţiativa vine după ce, la sfârşitul anului trecut, printr-o hotărâre, s-au stabilit categoriile de persoane ce pot beneficia de reduceri la abonamentele TPL, fiind excluşi pensionarii.

Astfel, consilierii PSD au considerat că prin creşterea taxelor locale cu 20 la sută puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut şi că trebuie sprijiniţi.

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a arătat că municipalitatea nu poate susține diferența de preţ dintre abonamentul integral de 66 de lei şi cel pentru pensionari de 33 de lei întrucât prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută se pierd între 5 și 7 milioane de euro pe an.

Lungu a explicat că municipalitatea este în faza de depunere a unui proiect pe fonduri europene pentru achiziționarea a 40 de autobuze electrice și că după ce aceste autobuze vor ajunge la Suceava, vor putea fi acordate abonamente gratuite, date fiind costurile reduse. Totodată, primarul a menționat că pensionarii care sunt cu situații financiare delicate pot solicita sprijin astfel încât să obțină sume din finanțările de urgență.

„În baza bugetului pe care l-ați aprobat, avem prevăzute sume la finanțări de urgență, la capitolul asistență socială și persoane care sunt într-o situație delicată din punct de vedere financiar. Nu putem să ne permitem să plătim sume imense pe care nu le avem astăzi pentru abonamente la toți pensionarii atât timp cât nu avem acești bani. Dacă vin niște surse de finanțare de la Guvern, cu siguranță eu voi lua inițiativa să dăm abonamente pensionarilor. Dacă nu vin, în cel mai rău caz, așteptăm să vină autobuzele electrice, când vom avea posibilitatea din punct de vedere economic să dăm abonamente gratuite”, a spus primarul Ion Lungu.

În urma votului din Consiliul Local, proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea tarifului de 33 de lei pentru toate liniile pentru pensionarii cu domiciliul în municipiul Suceava a fost respins cu 10 voturi pentru, 9 împotrivă și 3 abțineri.

De menționat este faptul că la sfârşitul anului trecut, când s-au stabilit printr-o hotărâre categoriile de persoane ce pot beneficia de reduceri la abonamentele TPL, consilierii locali ai PSD au votat respectivul proiect, respectiv pentru eliminarea subvențiilor aplicate la abonamentele pensionarilor. (M. T.)


Intră acum și în grupul de