Prorectorul USV Ștefan Purici a participat, în Polonia, la Conferința internațională „Europa Carpaților”


Intră acum și în grupul de

 

Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava responsabil cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană, prof. univ. dr. Ștefan Purici, a participat, în data de 17 februarie a.c., în Polonia, la Conferința internațională „Europa Carpaților”.

Potrivit unui comunicat de presă al USV, cea de-a XX-a Conferință „Europa Carpaților” a fost organizată sub înaltul patronaj al Mareșalului Seimului Poloniei, Marek Kuchciński, și a reunit reprezentanți ai unor parlamente din Europa Centrală și de Est, membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai guvernelor unor state din regiunea carpatică, reprezentanți ai autorităților locale, precum și reprezentanți ai mediului academic din regiunea carpatică.

„USV, în calitate de membru fondator al Consorțiului Collegium Carpathicum, se implică în realizarea unor mobilități academice, în cadrul cărora profesori suceveni vor realiza transfer de cunoștințe și bune practici către studenții și colegii din universitățile partenere, în timp ce comunitatea academică suceveană va putea beneficia de pe urma unor prelegeri și cursuri susținute de cadre didactice din universități străine, implicate în activitățile consorțiului. Conferința Europa Carpaților a fost structurată pe cinci paneluri, în cadrul cărora s-au discutat teme politice, economice, sociale și academice de actualitate”, precizează sursa citată.

Astfel, în cadrul dezbaterilor, au fost propuse următoarele idei: adaptarea intereselor naționale la proiectul european care, la rândul lui, trebuie să se întemeieze și să evolueze pe baza intereselor naționale (Yavor Notev, Vice-Președintele Parlamentului Bulgariei), lecțiile istoriei și experiențele trecutului pot fi valorificate cu succes în cadrul sistemelor parlamentare contemporane (Wlodzimierz Bernacki, membrul delegației Parlamentul Poloniei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei), democrația este un sistem bun, însă nu poate preveni și elimina definitiv radicalismul, extremismul, tendințele autoritariste (Pavol Mačala, membru în board-ul Personalism Association din Slovacia), ne aflăm în secolul recuceririi independenței pentru multe dintre națiunile central și est-europene […], „Europa cu mai multe viteze” nu poate fi un proiect de succes, iar izolaționismul nu este soluția pentru viitorul națiunilor europene (Jacek Czaputowicz, Ministrul Afacerilor Externe din Polonia).

De asemenea, prin vocea lui Anatolij Matvienko, Deputat în Parlamentul Ucrainei, s-a dezbătut faptul că se resimte nevoia modernizării formei de cooperare între UE și Ucraina și că nu trebuie exclusă etica din relațiile între părți.

Totodată, în cadrul panelului V Cooperarea între universitățile țărilor carpatice, moderat de universitarul Jan Malicki, Directorul Centrului de Studii Est-Europene al Universității din Varșovia, au fost prezentate obiectivele proiectului Collegium Carpathicum, precum și viitoarele etape ale colaborării între comunitățile academice membre.

„În acest sens, în vederea realizării transferului de cunoștințe și a schimbului de bune practici, în lunile aprilie și mai, cadre didactice selectate de fiecare partener vor susține cursuri la universitățile membre ale consorțiului”, se precizează în comunicatul USV.

Astfel, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va găzdui prelegerile doamnei dr. Olga Solarz (Universitatea de Stat din Przemyśl), pe tema Medicina tradițională în Carpați, și ale domnului dr. Roman Cherepanyn (Universitatea Națională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk), pe tema Flora Carpaților ucraineni.

Importanța și semnificațiile cooperării interuniversitare între instituțiile de învățământ superior din regiunea carpatică au fost subliniate și dezbătute de reprezentanții universităților din Ivano-Frankivsk, Ucraina (Ihor Tsependa, Rectorul Universității Naționale Precarpatice), Budapesta, Ungaria (Őze Sándor, Decanul Facultății de Istorie a Universității Catolice), Przemyśl, Polonia (Paweł Trefler, Rectorul Școlii Superioare de Stat Est-Europene), Suceava, România (Ștefan Purici, Prorector cu relațiile internaționale al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava) și Banska Bystrica, Slovacia (Marian Suplata, Universitatea „Matej Bela”). (M.T.)

 


Intră acum și în grupul de