Deputatul PNL Ioan Bălan cere, în Parlament, ministrului Sănătății să co-finanțeze serviciile de bază pentru medicina dentară: Problema sănătății dentare e una dintre cele mai grave probleme medicale cu care se confruntă populația țării


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut, în Parlament, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să explice care sunt măsurile pe care intențioează să le implementeze, astfel încât asigurații care plătesc lunar contribuții de asigurări sociale de sănătate, să poată beneficia de co-finanțarea serviciilor medicale de bază pentru medicina dentară, în limita plafoanelor aprobate de CNAS.

Potrivit lui Bălan, una dintre cele mai grave probleme medicale cu care se confruntă majoritatea populației României este reprezentată de problemele sănătății dentare.

El arată că studii recente făcute de instituții independente relevă aspecte extreme de grave în această chestiune și că circa 30% dintre români şi-au pierdut toţi dinţii naturali, iar peste 70% dintre români şi-au pierdut cel puţin un dinte natural.

„Statistica este la fel de nemiloasă cu privire la tratamentele medicale la care au acces pacienții români, în special din cauza creșterii constante a prețurilor tratamentelor dentare”, arată Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean îi spune ministrului Sănătății că, așa cum foarte bine știe, cabinetele de medicină dentară sunt într-o majoritate covârșitoare cabinete particulare, bazate pe achitarea contravalorii serviciilor medicale prestate.

„Chiar dacă la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate/Case teritoriale de asigurări de sănătate, există aprobată anual o listă cuprinzând condiţiile acordării pachetului minimal şi pachetului de servicii medicale de bază în ambulatoriul de specialitate pentru medicină dentară, precum și pachetul de servicii medicale de bază pentru medicina dentară, pacienții nu pot să exercite dreptul de asigurat, nedecontând astfel prin intermediul CNAS nici măcar o parte a cheltuielilor ocazionate de tratamentul medical destul de costisitor. Nu mai adaug faptul că și dacă ar exista un mecanism operațional al acestor decontări, fondurile alocate lunar aceste componente medicale sunt aproape întotdeauna indisponibile pentru acest tip de medicină”, susține deputatul.

El arată că asigurații din sistemul național de sănătate plătesc nu mai puțin de 10% din veniturile lunare pentru obținerea calității de asigurat în sistemul public de sănătate și cere ministrului să precizeze care este numărul de pacienți/asigurați pentru care s-au efectuat decontări de servicii de medicină dentară în anul 2017.

Totodată, Ioan Bălan întreabă și care a fost cuantumul total al decontărilor efectuate de CNAS în anul 2017 pentru servicii medicale de bază pentru medicina dentară și dacă în ultimii ani s-au efectuat verificări privind veridicitatea decontărilor serviciilor medicale de bază pentru medicina dentară, atâta vreme cât majoritatea asiguraților/pacienților declară că nu au beneficiat niciodată de o decontare CNAS pentru acest tip de servicii, ci spun că au plătit integral contravaloarea serviciilor medicale de medicină dentară.

„Vă rog să îmi prezentați măsurile pe care intenționați să le implementați, astfel încât asigurații care plătesc lunar contribuții de asigurări sociale de sănătate, vor putea să beneficieze de co-finanțarea serviciilor medicale de bază pentru medicina dentară, în limita plafoanelor aprobate de CNAS”, a mai cerut Ioan Bălan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de