Medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe şi din secţia ATI din SJU Suceava au transmis ministrului Sănătăţii o scrisoare în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de micşorarea sporurilor


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Sindicatului ProMedica din cadrul SJU Suceava, medicul urgentist Bogdan Bondaru a declarat luni, pentru NewsBucovina, că la solicitarea medicilor din UPU şi din secţia ATI a fost înaintată o scrisoare ministrului Sănătăţii în care sunt semnalate nemulţumirile legate de modificarea Regulamentului de sporuri, în special pentru personalul medical din secţiile de risc, care le-ar putea afecta veniturile salariale nete.

Medicul sucevean a explicat că această scrisoare reprezintă un “act de solidaritate” faţă de colegii de la Spitalul Universitar Bucureşti şi de medicii ATI de la nivel naţional.

El a spus că se aşteaptă să se vadă în ce măsură vor fi afectate veniturile medicilor din aceste secţii prin modificarea regulamentului de acordare a sporurilor.

La rândul său, medicul primar Dorin Stănescu, şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SJU Suceava a declarat pentru NewsBucovina că specialitatea ATI este recunoscută ca fiind una de risc foarte ridicat, solicitantă şi cu responsabilitate mare, cu stres pentru personal, dar şi cea în care reclamaţiile sunt cele mai numeroase, de aceea trebuie “să se regăsească ceva din acest risc” şi în remunerarea corespunzătoare a medicilor care lucrează în secţiile ATI faţă de alte specialităţi medicale.

El consideră că nu este normală reducerea sporului de la 75 la sută acordat până acum medicilor care lucrează în Secţiile ATI la 30 la sută aşa cum s-a anunţat, apreciind, totodată, că această diferenţă este foarte mare.

“Nu ştim dacă creşterile salariale vor fi atât de mari încât să acopere aşa ceva. Ideea era că Anestezia- Terapia Intensivă trebuia să fie înaintea altor specialităţi”, a spus medicul Dorin Stănescu.

Medicul sucevean a precizat că Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească o soluţie pentru a nu se ajunge la diminuarea sporurilor pentru personalul din ATI.

“Deocamdată, la nivel local, nu există nici o suplimentare de fonduri şi  sigur că cel mai simplu este să dai pe managerul local, dar acesta are atâtea lucruri de făcut în afară de salarii, el trebuie să facă ceva investiţii, precum cele de la Cardiologie, Radioterapie, locuinţe pentru medici, tot ce se face acum şi tot ce se extinde se face şi cu bani de la noi, din veniturile proprii, pentru că altfel nu-ţi dă nimeni nici un ban şi atunci cum poţi să te angajezi să dai tu bani de salarii la personal? ”, a subliniat medicul sucevean Dorin Stănescu adăugând că nici CAS şi nici Ministerul Sănătăţii nu au suplimentat până acum fondurile alocate spitalelor.

El a arătat că se aşteaptă atât un răspuns de la Ministerul Sănătăţii, cât şi fluturaşii de salariu din luna aprilie.

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut săptămâna trecută o întrevedere cu reprezentanţii Federaţiilor SANITAS şi Solidaritatea Sanitară.

“Au fost discuţii constructive în care am identificat câteva soluții punctuale. Vom continua discuțiile cu membrii sindicatelor. Încercăm să găsim rezolvări la solicitările acestora, dar respectând legea în vigoare. Mâine vom organiza și o dezbatere publică pe tema Regulamentului de sporuri. Vom face noi analize, vom reașeza Regulamentul de sporuri pe categorii de personal pentru că ne interesează soarta personalului medical și a angajaților din sistem” a spus ministrul Sorina Pintea după întâlnire, citată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

În comunicatul de presă al MS se menţiona că în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor ministrul Sorina Pintea a precizat că, în prezent, există o lege în vigoare care trebuie respectată, iar Regulamentul de sporuri prevede încadrarea în plafonul de 30 la sută pentru spitale.

“De asemenea, ministrul Sănătății a reamintit posibilitatea spitalelor de a acorda sporuri mai mari din veniturile proprii pe care le pot realiza în urma unui management performant”, se mai arată în comunicatul MS.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de